Екс Ју оператива заједно или никако

Дневник
Екс Ју оператива заједно или никако

Београд - Грађевинске фирме из региона мораће да се удруже ако желе да буду конкурентне и наступају на трећим тржиштима или их неће бити.

То је изјавио секретар Удружења Привредне коморе Србије за грађевинарство Виктор Кобјерски.

Уколико то не ураде , каже, свима прети словеначки сценарио, а то значи непостојање ниједне домаће грађевинске фирме због веома јаке конкуренције у ЕУ па ослабљене домаће компаније немају шансе на тендерима.

"И у Хрватској је стање већ алармантно: у кратком времену од уласка у ЕУ остали су на тек двије-три грађевинске фирме, које су на рубу пропасти", наводи Кобјерски и истиче да то не смије да се деси и у Србији.

"А пошто већ пет година у земљи нема домаћих фирми на међународним тендерима јер не могу да задовоље строге услове зато што немају ни тражени обрт капитала, ни референце, ни гаранције, многе фирме су већ пропале, и друге су на том путу. Држава не сме да дозволи да приликом уласка у ЕУ наше грађевинске фирме остану без референци у последње три до пет година, колико се обично захтева у тендерима", каже он.

Грађевинарство је због дугогодишњег заобилажења у озбиљним пословима спало на никада ниже гране, тако да је активност домаћих фирми на минимуму, расте број незапослених, којих је у земљи и тако превише, а, с друге стране, повећава се рад „на црно", што угрожава ту привредну грану, али и државни буџет.

С тим у вези, Кобјерски истиче да се преостале фирме у Србији и окружењу морају организовати у конзорцијуме да би повећале снагу и заједнички наступиле и у својим, али и трећим земљама и постале главни извођачи радова.

Подршку регионалној сарадњи, повезивању компанија и формирању конзорцијума пружиће привредне коморе јер је удруживање предузећа важно због јачања конкурентности па је договорено да се искористе компаративне предности земаља.

Србија има споразуме о слободној трговини с Русијом, Белорусијом и Казахстаном, док Федерација БиХ има боље позиције у исламским и арапским земљама, што треба искористити за заједничке послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана