Економским притиском рјешавају политичко питање

Марина Чигоја
Економским притиском рјешавају политичко питање

БAЊAЛУКA - Одлука Косова да за робу произведену у Србији и БиХ уведе царину од десет одсто, директно крши CEFTA споразум, а косовске власти тиме покушавају да политичко питање ријеше економским притиском, што је потпуно неприхватљиво.

Ово је "Гласу Српске" рекао стручни сарадник за макроекономски систем у Спољнотрговинској комори БиХ Игор Гавран и додао да очекује да ЕУ санкционише такав потез Косова.

Гавран каже да, ако се ова одлука почне примјењивати од 1. јуна, како је најављено, то је прилика да ЕУ изврши притисак на Косово и заштити привреду БиХ од кршења споразума.

- Aко се таква мјера примијени, очекујем да власти БиХ то пријаве Секретаријату CEFTA, на коме је да то онда ријеши. БиХ не може добити много увођењем контра мјера јер је увоз са Косова у БиХ далеко мањи од нашег извоза у ту земљу - казао је Гавран.

Приштински медији наводе да ће увођење царине бити прва мјера косовске владе за увођење реципроцитета због блокаде косовских производа чија продаја није дозвољена на тржишту Србије и БиХ, јер не признају независност Косова, а тиме ни њихове царинске печате.

- БиХ је споразум CEFTA 2006. године закључила с тадашњом администрацијом Мисије УН на Косову (UNMIK), и потпуно регуларно смо признавали сва документа и печате које је UNMIK издавао, али су власти Косова одлучиле да умјесто тих користе друге печате. БиХ у складу са својом спољном политиком одлучује када ће признати независност неке територије и њених докумената и то апсолутно не може имати никакве везе са CEFTA споразумом - нагласио је Гавран.

Он је истакао да БиХ има велики суфицит са Косовом и све бољу структуру извоза.

- То је једно од ријетких тржишта гдје извозимо широку лепезу производа укључујући и прехрамбене производе. Прекид и отежавање извоза значајно би погодило домаће привреднике - казао је Гавран.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић каже да Косово директно крши CEFTA споразум и да очекује да ће за то сносити одговарајуће санкције.

- За оне који су имали послове на Косову, царине ће представљати ново оптерећење које ће робу из РС учинити мање конкурентом на том тржишту - нагласио је Ђурић.

Косово, Србија и БиХ су потписници споразума CEFTA са осталим тржиштима југоисточне Европе, у којем нема царине у кретању робе, већ само порез у висини од 18 одсто.
Шеф београдског преговарачког тима у дијалогу с Приштином Борислав Стефановић оцијенио је да је ријеч о једностраној мјери која није у складу са принципима CEFTA споразума.

Блокада

Косовске власти су најавиле да ће прво бити наплаћивана царина од десет одсто и ако то не да резултате, почеће блокаду на увоз робе у цјелини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана