Економски раст БиХ достиже три процента

Никола Лугић
Економски раст БиХ достиже три процента

БAЊAЛУКA - Према најновијим пројекцијама Међународног монетарног фонда (ММФ), економски раст БиХ у овој години требало би да достигне три одсто.

Највећи економски раст у 2011. међу земљама западног Балкана могла би да има Црна Гора, којој ММФ прогнозира повећање бруто друштвеног производа (БДП) од 4,5 одсто, након што је у прошлој години, Подгорица имала пад БДП-а од 1,8 процената.

- Србија и Македонија имаће раст од три одсто, а најмање шансе за раст има Хрватска, и то 1,6 процената БДП-а - наводи се у извјештају ММФ-а.

Кад је ријеч о потрошачким цијенама, ММФ очекује да ће највећу инфлацију, од 4,4 одсто, имати Србија.

- Раст потрошачких цијена у БиХ износиће 2,5 одсто, у Македонији три, а у Хрватској 2,8 одсто. Најнижи раст потрошачких цијена у 2011. години, од свега један одсто, имаће Црна Гора - прогнозира ММФ-а.

Међународни монетарни фонд јуче је процијенио да ће неједнак темпо опоравка између спорих привреда развијених држава и брзих стопа раста у земљама у развоју бити узрок финансијске нестабилности у идуће двије године.

- Привреде развијених земаља увећаваће се по стопи од 2,5 одсто, док се од држава у брзом развоју очекују стопе раста од 6,5 процената - наводи ММФ.

Главни економиста Хипо Aлпе Aдрија банке Маријана П. Милић каже да је прогноза ММФ-а преамбициозна, узимајући у обзир економска кретања у БиХ.

- Према нашим пројекцијама раст би могао да буде 2,5 одсто. Евидентно је да извоз има примат у повећању БДП-а, јер је оживљавање тржишта западне Европе условило потражњу за металима које ми имамо, а ту се прије свега ради о алуминијуму и челику - истакла је Милићева.

ЕБРД

Према прогнозама Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) привредни раст БиХ ове године износиће 2,2 одсто, док је прошле године износио 0,8 одсто. Банка је оцијенила да ће БиХ највише користи имати од глобалне тражње кључних метала, а на раст ће негативно утицати мјере фискалне консолидације, које смањују домаћу тражњу.

Земља          БДП Инфлација

2010.

2011.

2010.

2011.

БиХ

0,5

3

2,4

2,5

Србија

1,5

3

4,6

4,4

Македонија

1,2

3

1,9

3

Црна Гора

1,8

4,5

0,6

1

Хрватска

-1,5

1,6

1,9

2,8

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана