Економски форуму Јахорина 2016: Утицај економије земаља БРИКС-a на западни Балкан

Срна
Економски форуму Јахорина 2016: Утицај економије земаља БРИКС-a на западни Балкан

Јахорина - На првој панел дискусији на Економском форуму на Јахорини разговарано је о теми "Нови међународни економски поредак-утицај економије земаља БРИКС-а?", а најчешћа питања била су какав и колики утицај имају земље БРИКС-а на глобалну економију, на економске и политичке промјене када је ријеч о инвестицијама, банкама и финансијском тржишту и како се глобалне промјене одражавају на земље западног Балкана.

Професор Економског факултета из Београда Александар Живковић истакао је да су земље БРИКС-а /Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република/ интересантне за западни Балкан јер имају значајан привредни потенцијал.

"Постојећи монетарни систем мора да се мијења", рекао је Живковић и додао да земље западног Балкана немају другу алтернативу него да траже своју шансу за развој у сарадњи са земљама БРИКС-а.

Представница Економског института Руске академије Светлана Глинка нагласила је да је значајан број земаља био незадовољан свјетским поретком и одлучиле су да се организују у БРИКС, који је неформално друштво моћних држава.

Она је истакла да је циљ ове неформалне организације усавршавање свјетског поретка и реформа свјетског валутног система.

"Земље БРИКС-а могу да промјене и побољшају свјетски поредак", поручила је она.

Замјеник генералног менаџера Шангајске берзе Чуо Кинг Је наглашава да је ситуација у свијету у дисбалансу, јер су једни сиромашни, а други богати и жеља је да се избалансира животни стандард људи у свијету.

Предсједник Удружења банака БиХ Милан Радовић нагласио је да БРИКС банка подржава пројекте у неразвијеним земљама, а у пројекте обновљиве енергије уложила је око 800 милиона долара.

Радовић је нагласио да, ипак, БиХ не може да доживљава БРИКС банку као ММФ и Свјетску банку.

"Ми морамо тражити своје мјесто у билатералним односима са земљама БРИКС-а, али ближи смо ЕУ", нагласио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана