Економска ситуација у БиХ позитивна

Глас Српске
Економска ситуација у БиХ позитивна

СAРAЈЕВО - Укупна макроекономска ситуација у БиХ је позитивна, а ове године остварен је и економски раст, рекао је шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Костас Кристоу.

Мисија ММФ-а тренутно борави у БиХ у склопу четвртог редовног прегледа, прије одобравања шесте транше из стенд-бај аранжмана са БиХ.

Кристоу је у интервјуу Срни рекао да је Мисија ММФ-а до сада регистровала ограничење јавне потрошње, али власти у БиХ морају уложити јаче напоре да би јавну потрошњу ставиле под контролу. Он је поновио и да реформа пензијског система у БиХ мора бити обављена, јер је у оба ентитета финансирање пензијских фондова под притиском.

- Aпелујемо на органе власти да те реформе почну спроводити што је прије могуће - рекао је Кристоу и нагласио да је један од циљева програма ММФ-а да се смањи текућа потрошња да би било ослобођено више средстава за капитална улагања.

- То је нешто што нове владе треба да узму у обзир када буду састављале нацрте буџета за 2011. годину - нагласио је Кристоу.

Напоменуо је да ће тек послије успјешног закључивања разговора по четвртом прегледу бити утврђен датум када ће Мисија за БиХ поднијети извјештај Извршном одбору ММФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана