Економска помоћ још увијек потребна

Глас Српске
Економска помоћ још увијек потребна

ЛОНДОН - Министри финансија и централни банкари Групе 20 индустријски развијених земаља (Г20) на састанку у Лондону протеклог викенда обавезали су се да ће задржати пакете економске помоћи док се не осигура потпуни опоравак свјетске економије усљед глобалне кризе.

Чланови Г20 договорили су да фискална и монетарна политика остане проширена док се не осигура опоравак од најгоре финансијске кризе од Другог свјетског рата, пренијеле су агенције.

Глобална економска ситуација, закључено је, сада је далеко боља него она од посљедњег састанка лидера у априлу, али су законодавци забринути због могућег успоравања опоравка ако се помоћ пребрзо укине.

- Наставићемо да одлучно примјењујемо наше мјере неопходне финансијске подршке, проширења монетарне и фискалне политике у складу са стабилношћу цијена и дугорочне фискалне одрживости, све док се не осигура чврст опоравак - закључили су челници Г20.

Министри се нису сложили у погледу лимитирања бонуса, што су тражиле неке земље и хуманитарне организације. Умјесто тога, усаглашено је да се створи глобална структура која ће увести оштрију контролу плаћања у финансијским институцијама, како би обесхрабрили банкаре од рискантних потеза који су и довели до кризе у августу 2007. године.

Као компромисно рјешење договорено је да се Одбор за финансијску стабилност, глобални регулаторни савјет који предводи шеф Италијанске банке Марио Драги, од сада бави лимитирањем исплата.

Предсједник Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Штраус-Кан казао је да постоји добар напредак по питањима као што су бонуси, али да ће за истинске резултате бити потребно вријеме. Он је предвидио да ће сљедеће године привредни раст износити 2,5 одсто.

Британски министар финансија Aлистер Дарлинг упозорио је на зауздавање исплате банкарских бонуса.

Одбор за финансијску стабилност, тијело успостављено на самиту Г20 у Лондону у априлу, осмислиће приједлоге које ће лидери размотрити на самиту који ће бити одржан у Питсбургу 24. и 25. септембра.

Банке

Министри финансија у Лондону нису одговорили на приједлог СAД за повећање капитала банака, како би спријечили повратак кризе која је довела до колапса неких од највећих банака на свијету. Иако се земље Г20 слажу да је банкама потребно више новца као резерва да се ублаже губици, није јасно колико је то новца и којим системом рачунања се до тога долази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана