Економкса прогноза нешто биља за 2013. годину

Агенције
Економкса прогноза нешто биља за 2013. годину

Лондон - Европска банка за обнову и развој /EBRD/ саопштила је данас да је привредни раст у БиХ у 2012. години био на нултом нивоу или благо негативан, али да ће економски учинак у овој години бити нешто бољи.

"Економија БиХ била је релативно стабилна у посљедњих неколико година, али је домаћа потрошња и даље слаба, највише због фискалних мјера штедње, слабог прилива средстава из иностранства и слабог кредитног раста", наводи се у извјештају под називом "Регионалне економске прогнозе".

У дијелу текста који се односи на БиХ истиче се да стенд-бај аранжман склопљен са Међународним монетарним фондом у износу од 520,6 милиона долара представља неку врсту заштите од спољних "шокова" током кризе еврозоне.

EBRD оцјењује да овај аранжман представља упориште за политику провођења структурних реформи.

У извјештају се додаје да је регион југоистиочне Европе имао још једну слабу годину у економском смислу и да је самопоуздање инвеститора и даље на ниском нивоу.

"Макроекономска политика и даље је веома ограничена, а фискална страна и финансијски сектор и даље су веома рањиви", наводи се у извјештају.

EBRD упозорава да је цијели регион веома осјетљив на кризу еврозоне, јер су те земље његово главно извозно тржиште.

"Дијелови региона претрпјели су штету од прошлогодишње суше, што је довело до великог пада пољопривредне производње у другој половини године", закључује се у извјештају EBRD.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана