Економисти тврде да је усвојена иницијатива о маржама на гориво неспроводива

nezavisne.com
Економисти тврде да је усвојена иницијатива о маржама на гориво неспроводива

Сарајево - Економски аналитичари сматрају да је иницијатива за малопродајну маржу дистрибутера нафте и нафтних деривата коју су у уторак вече усвојили посланици у Представничком дому БиХ неспроводива.

Мишљења су да је једини начин да се заштите грађани био да БиХ има нафтну компанију и робне резерве нафте, па да сада резерве пусти у промет и на тај начин диктира цијену или да се једноставно одустало од повећања акциза.

Џенан Ђонлагић, доктор економских наука и професор на Универзитету у Сарајеву, тврди да је усвојена иницијатива неспроводива.

"Немогуће је да држава од приватних  фирми тражи да јој оне открију своју пословну тајну, односно своју добит. БиХ је одлучила да послује на принципу тржишне економије, јер је планска пропала, па сада у складу с тим треба да се и понашамо. С друге стране, ово  уопште није у надлежности државног парламента, ово је надлежност ентитета, односно ентитетских министарстава трговине. Држава је могла да реагује само на два начина - робним резервама нафте и државном компанијом коју је растурила или неувођењем акциза. Сада више не могу ништа и ово је само 'прање савјести' и ништа више", казао је Ђонлагић.

Предраг Дудуковић, економски аналитичар из Бањалуке, истиче да тешко да било ко може утицати на нафтне дистрибутере, али да би свакако било добро да грађанима буду доступне стварне цијене и да би можда то утицало у једној мјери на дистрибутере да "не дивљају" са цијенама.

"Идеја је добра с аспекта да неко размишља о грађанима, али тешко да  представници власти могу донијети неку уредбу која би ограничила цијене, јер је то тешко изводљиво  у сфери тржишне економије", каже Дудуковић.

Иницијативу су предложили посланици Независног блока, а њом се тражи од Вијећа министара БиХ да им се доставе све малопродајне марже дистрибутера нафте у БиХ како би се увјерили колика је чиста зарада нафтних дистрибутера по литру горива.

Образлажући иницијативу, Сенад Шепић,  посланик Независног блока, истакао је да је циљ утврдити колика је тачно маржа по литру горива с обзиром на то да се широм БиХ она креће између 20 и 40 фенинга, као и да се терет поскупљења након увођења Закона о акцизама ограничи и пребаци на дистрибутере нафте. 

Момчило Новаковић, посланик НДП-а, истакао је да се иницијатива састоји од два дијела, у којој се у првом од Вијећа министара тражи да истражи која је висина маржи, а у другом дијелу се тражи њихово ограничавање. 

"Тај други дио иницијативе је немогућ због слободног тржишта и права на слободно формирање цијена", појаснио је Новаковић. 

Мирсад Исаковић, посланик СББ-а, али и економски стручњак и професор економије, наглашава да су цијене на бензинским пумпама много веће него што је предвиђено увођењем акциза, напомињући да Парламентарна скупштина БиХ нема надлежности диктирања цијена. 

Заим Бацковић, посланик БПС-а, сматра да је неопходно ићи према доношењу закона којим би се у појединим областима лимитирале максималне марже, што је пракса и у демократској Европи. 

Никола Ловриновић из ХДЗ БиХ мишљења је да је ова иницијатива немогућа, те да је предлагач требало да размисли и о велепродајним маржама. 

Саша Магазиновић, посланик СДП-а, рекао је да је први дио иницијативе неспоран и да треба истражити висину маржи, али да је други дио неспроводив. 

"У сваком случају, добро је да је ово питање покренуто у парламенту. Заједно би требало да настојимо да иницијатива буде спроводива", додао је Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана