Економији недостаје повјерење

Aгенције
Економији недостаје повјерење

Оксфорд - Када би повјерење могло да се дестилује и флашира, законодавцима би у овом тренутку било вриједно као најскупљи парфем или најквалитетније старо вино, јавиле су агенције.

На њихову жалост, централни банкари могу да креирају неограничену ликвидност, али не и неограничено повјерење, као што ће, по свему судећи, ове седмице показати подаци из Европе и СAД, преносе портали.

Aмеричка Управа федералних резерви (ФЕД) и Европска централна банка (ЕЦБ) су у посљедње вријеме учиниле све што су тржишта реално могла од њих да очекују.

ФЕД је обећао да ће наставити да штампа новац док незапосленост не буде смањена, а ЕЦБ је навела да ће куповати обвезнице земаља као што су Шпанија и Италија.

Тим напорима се придружила чак и Банка Јапана, скромно проширивши свој програм куповине средстава.

Од водећих централних банака у свијету, једино још Народна банка Кине не предузима значајније потезе.

Поставља се питање када ће у глобалној економији, коју већ шесту годину заредом потресају акутни финансијски проблеми, овај монетарни активизам резултовати растом тражње, производње и запослености, пише Ројтерс.

- Оно што су централне банке урадиле је од помоћи, а позитивна реакција на финансијским тржиштима ће вјероватно благо подићи ниво повјерења на кратак рок. Међутим, сада је све на политичарима, а они су нас безброј пута разочарали, не само у Европи, већ и у СAД, што представља велики изазов за било какву позитивну причу сљедеће године - рекао је главни економиста холандске банке ИНГ Марк Клифе.

Француска и Шпанија ће ове седмице најавити штедљиве буyете за 2013., послије мјера штедње које су покренуле бројне земље еврозоне.

Шпанија, која је недавно подигла порез на додату вриједност, могла би да замрзне раст пензија, као дио договора о финансијској подршци, коју прима од партнера из монетарне уније.

Штедња

- Рецесиони притисци већ су дубоко укоријењени као резултат финансијских стресова, чак и прије него што је планирана буyетска штедња у региону могла да буде спроведена. Штедња у вријеме успоравања глобалне тражње могла би се показати смртоносном по мјере фискалне стабилизације у еврозони - оцијенила је директор лондонске консултантске куће "Г+ економикс" Лена Комилева.

Примјер је Италија, која је прошле седмице саопштила да сада очекује да ће њена економија потонути за 2,4 одсто ове године, двоструко више у односу на претходну прогнозу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана