Економија у посткризном периоду

Глас Српске
Економија у посткризном периоду

БЕОГРAД - Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је јуче да се економија Србије налази у посткризном периоду и да ће у овој години бити остварен раст бруто домаћег производа (БДП) од три одсто, што представља добру основу за наставак опоравка привреде.

Цветковић је на конференцији у организацији Савјета страних инвеститора истакао да је позитивно што се привредни раст све више базира на производњи размјењивих добара и што је извоз у прошлој години и у првом тромјесечју ове године растао по стопама већим од 25 одсто, пренијеле су агенције. 

Као негативан сигнал он је издвојио високу инфлацију почетком године, истичући да Влада и Народна банка морају да се изборе да инфлација до краја године буде једноцифрена и приближи се постављеном циљу.

Цветковић је истакао да су се у марту појавили први позитивни сигнали што се тиче запослености, јер је забиљежен благи пораст броја запослених, али ће се тек видети да ли ће то значити и почетак новог тренда. 

Предсједник Савјета страних инвеститора Ћел-Мортен Јонсен оцијенио је да би влада требало да активније ради на спровођењу пројекта "гиљотина прописа", што би знатно допринијело унапређењу пословне климе у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана