Економија кључ регионалне сарадње

Глас Српске
Економија кључ регионалне сарадње

МОСТAР - Предсједник Србије Борис Тадић истакао је јуче у Мостару, отварајући 13. међународни сајам привреде "Мостар 2010", да у економији земаља региона не смију да постоје границе како би био остварен заједнички циљ - улазак региона у ЕУ.

Указујући на потребу јачања регионалне економске и привредне сарадње за добробит свих, Тадић је као заједнички проблем привреде земаља региона означио слабу конкурентност, постојање монопола и недостатак инвестиција, пренијеле су агенције.

- Заложићемо се за отварање тржишта јавних набавки, либерализацију тржишта и улагање у образовање и науку у региону - рекао је предсједник Србије, која је земља-партнер овогодишњег сајма.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је да мостарски сајам привреде приближава цијели регион.

Поздрављајући чињеницу да је овогодишњи партнер сајма Србија, а прошле године је то била Хрватска, Инцко се заложио за јачање сарадње земаља региона, а посебно економске сарадње.

Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић предложио је у Мостару да се једном у три мјесеца одржавају заједничке сједнице влада Србије, БиХ и Хрватске с циљем рјешавања заједничких проблема и економског јачања све три земље.

Отварању мостарског сајма присуствовали су премијер РС Милорад Додик, представници Савјета министара БиХ, Парламентарне скупштине БиХ, предсједник ФБиХ Борјана Кришто и потпредсједник Мирсад Кебо, представници влада Србије и Хрватске, високи представник за БиХ Валентин Инцко, амбасадор СAД у БиХ Чарлс Инглиш, представници дипломатског кора и других институција власти РС и ФБиХ.

У оквиру манифестације, која ће трајати до 17. априла, биће одржане и двије подсајамске манифестације - Сајам туризма и Сајам књиге и графичке индустрије.

Споразум

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић и министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић потписали су јуче у Мостару Споразум о сарадњи у области туризма између Савјета министара БиХ и Владе Србије.

Овим споразумом предвиђено је унапређење туристичког промета између двије државе и подстицање дистрибуције туристичких публикација и материјала. Споразум предвиђа размјену искустава и информација које се односе на туристичко пословање, а које ће имати позитиван утицај на националне и локалне туристичке организације и предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана