Еколошка дозвола за Рафинерију у Броду

Тања Шикањић
Еколошка дозвола за Рафинерију у Броду

БAЊAЛУКA - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић уручила је у петак директору Рафинерије нафте Брод Сергеју Крашчуку еколошку дозволу.

Голићева је истакла да је издавању еколошке дозволе претходило одобравање Плана активности са мјерама и роковима за постепено смањење емисија.

- Задовољни смо реализацијом активности из овог плана које је Рафинерија спровела и прије рока, уз поштовање врло високих стандарда. Менаџмент Рафинерије нафте испунио је чак и мјере из 2012. године, иако то још није било потребно - истакла је Голићева и додала да ће, оваквим начином рада, Рафинерија нафте Брод за неколико година постати једна од најсавременијих рафинерија у Европи.

Она је додала да ће Рафинерија током рада примјењивати мјере ублажавања негативних утицаја на животну средину, односно мјере спречавања емисија у ваздух, воду и земљишта. 

Директор Рафинерије нафте Брод Сергеј Крашчук је истакао да је, када су прије три године дошли на простор РС, прво што је урађено била припрема плана рада за добијање еколошке дозволе.

- Тај план је био у складу са законима РС и наша се компанија строго држала тих прописа. Од данас Рафинерија нафте Брод може да производи гориво у складу са стандардом еуро 4 и еуро 5. Инжењери, као и сви запослени, раде на томе да се што мање избацује штетних гасова у ваздух - истакао је Крашчук.

Директор Оптима групе Јуриј Белов је нагласио да су добијањем еколошке дозволе и својим радом, представници Оптима групе показали да је руски капитал озбиљан и не тражи само економски интерес.

Предсједник Владе РС Aлександар Џомбић, који је присуствовао свечаном уручењу еколошке дозволе, захвалио је руководству Рафинерије на свим напорима, труду, као и инвестицијама које су уложили.

Он је подсјетио да рафинерија тренутно запошљава око 1.600 радника у све три своје компаније, а производни капацитет износи између милион и 1,1 милиона тона нафте, што задовољава око 80 одсто потреба нафтног тржишта у БиХ.

- Посљедњом инвестицијом од прије неколико мјесеци технички капацитет рафинерије је повећан на могућност прераде и до 3,5 милиона тона нафте - истакао је Џомбић.

Приватизација

Џомбић је истакао да је приватизација Рафинерије Брод једна од најбољих у РС.

- У потпуности је јасно да смо добили значајног стратешког партнера који зна, може, умије и хоће да инвестира и развија своје пословање у РС - рекао је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана