Егрлић: До краја године рекордан извот до 14 милијарди КМ

Срна
Егрлић: До краја године рекордан извот до 14 милијарди КМ

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић изјавио је да ће извоз БиХ до краја године бити рекордан, што се није догодило у посљедњих 20 година, те да ће износити око 14 милијарди КМ.

"Тај раст извоза нам не смије давати превише оптимизма, јер је то у глобалним констелацијама још недовољно и није нешто што нас може задовољити", истакао је Егрлић.

Он је навео да је раст извоза БиХ у 11 мјесеци већи за 29 одсто у односу на исти период прошле године, те нагласио да је већи чак и од рекордне 2019, те да тај раст износи 3,3 милијарде КМ, што је заиста значајно. Према његовим ријечима, за раст извоза углавном је заслужна повећана потражња са једне стране у ЕУ, као кључном тржишту БиХ, а са друге стране поремећени ланци снабдијевања, тако да је роба са Далеког истока постала прескупа. "Транспорт бродовима је порастао за око пет пута у претходних неколико година, тако да то Балкан ставља у централну позицију када је ријеч о ланцима снабдијевања", рекао је Егрлић новинарима у Сарајеву.

Он је поновио да је ова и сљедећих неколико година једна од историјских шанси за БиХ да развије економију, уколико се растерети привреда, подстакне отварање нових капацитета и тако подигне конкурентност фирми из БиХ и њихових производа. "Без економије неће бити ни људи, а знамо да наши млади, образовани, способни људи напуштају БиХ, да проналазе радна мјеста широм Европе, посебно у Аустрији и Њемачкој. Ми, ако наставимо овим трендом и допустимо да нам одлазе млади, поставиће се питање за шта ће се политичари борити и да ли ће та борба имати икаквог ефекта", упозорио је Егрлић.

Он је изразио наду да ће политичари у БиХ, уз подршку међународне заједнице, успјети да превазиђу разлике у ставовима и да ће у фокус ставити економију земље. "Надам се да ће они схватити и да ће превазићи те проблеме. Оно што ми у Комори очекујемо, да ће наредна година имати и даље тренд раста извоза, јер већ видимо најаве за нове додатне уговоре које купци из иностранства нуде нашим произвођачима", рекао је Егрлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана