Ефикасно управљање у малом броју фирми

Марина Чигоја
Ефикасно управљање у малом броју фирми

БAЊA ЛУКA - Развој корпоративног управљања у акционарским друштвима у РС и БиХ на веома је ниском нивоу, што потврђује и чињеница да је тек мањи број компанија на домаћем тржишту капитала препознао значај доброг и ефикасног управљања у привлачењу страних инвеститора.

Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић каже да су код одређеног броја акционарских друштава, интереси предузећа подређени интересима већинског акционара.

- Максимизирање интереса већинских власника се најчешће огледа кроз пословање са повезаним предузећима, чији је власник уједно и већински власник тог акционарског друштва. То се рефлектује на мањи интерес такозваних портфолио инвеститора за куповину акција предузећа у РС, а то значи мању ликвидност и мању цијену акција на берзи - истакао је Лакић.

Да би се ово стање поправило, додао је, потребно је спријечити угрожавање интереса малих акционара.

- Порески органи морају имати значајнију улогу у надзору трансферних цијена код акционарских друштава, а одговорност је и на менаџменту предузећа да то онемогући - рекао је Лакић и додао да је напредак остварен прије свега у погледу извјештавања акционарских друштава.

Извршни директор Сарајевске берзе Aлмир Мирица каже да је

развој корпоративног управљања у БиХ на ниском нивоу.

- Тек неколицина компанија је препознала значај доброг и ефикасног корпоративног управљања у контексту успостављања односа повјерења са инвеститорима. Ово потврђује и чињеница да је од 635 акционарских друштава, годишње финансијске извјештаје за 2009. годину доставило свега 136 компанија - казао је Мирица.

Истиче да је основни проблем чињеница да менаџмент компанија није схватио да побољшањем нивоа корпоративног управљања може привући инвеститоре.

- Када компанији у БиХ треба капитал за развој, она се обраћа комерцијалним банкама. Тек врло ријетко се у ту сврху користи тржиште капитала, док је ситуација у свијету, посебно у СAД таква да се чак половина финансијских потреба подмирује емитовањем вриједносних папира - казао је Мирица.

Мали акционари

Предсједник Савеза удружења малих акционара РС Небојша Југовић рекао је да су мали акционари у фирмама потпуно обесправљени, те да је потребно да се удруже. Додаје да корпоративно управљање у РС није заживјело, и то захваљујући надлежним институцијама које би требало да боље регулишу ову област.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана