Ефикаснија сарадња Уније удружења послодаваца и Привредне коморе

СРНА
Ефикаснија сарадња Уније удружења послодаваца и Привредне коморе

Бањалука - Унија удружења послодаваца Републике Српске и републичка Привредна комора потписали су данас споразум о сарадњи који ће омогућити ефикасније остваривање заједничких циљева, а с циљем заштите и унапређења пословања привредних субјеката и подстицања социјалног дијалога.

Споразум су потписали предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Предраг Згоњанин и предсједник Привредне коморе Српске Борко Ђурић.

Згоњанин је рекао да се овим споразумом омогућава координација заједничких наступа на међународном плану, као и афирмација принципа мирног рјешавања радних спорова.

Он је навео да ће Привредна комора обезбиједити Унији удружења послодаваца логистику, техничку и стручну помоћ, ради реализације циљева међусобне сарадње, међу којима је заједнички рад на развијању пословне културе управљања и друштвене одговорности послодаваца и заједничка припрема за сједницу Економско-социјалног савјета Српске.

Згоњанин је новинарима у Бањалуци након потписивања споразума о сарадњи рекао да Унија није препрека привредном развоју Републике Српске.

Предсједник Привредне коморе Ђурић рекао је да је приоритет пословне заједнице Српске у наредној години прихватање и реализација мјера које ће унаприједити пословни амбијент и обезбиједити растерећење привреде.

Ђурић је оцијенио да је понуђена радна верзија Закона о раду много лошије рјешење у односу на постојећи закон, те истакао да је неопходно активно укључивање свих ресорних министарстава и социјалних партнера у његовој коначној изради, да би се постигла што квалитетнија рјешења.

Он је нагаласио да је једно од приоритених питања, на чијем рјешевању инсистира пословна заједница у погледу рада контролних органа, преклапање надлежности општинских и републичких инспекција.

"У наредном периоду већа пажња мора се посветити одређивању органа надлежних за контролу, откривање и санкционисање облика сиве економије с циљем елиминисања нелојалне конкуренције", закључио је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана