ЕЦБ уноси море новца на тржиште

Агенције
ЕЦБ уноси море новца на тржиште

Франкфурт - Европска централна банка (ЕЦБ) најавила је да ће интервенисати на тржиштима са чак хиљаду милијарди евра како би се инфлација у еврозони вратила у планирани оквир од приближно два одсто са октобарских 0,4 процента.


- Краткорочна инфлаторна очекивања су се спустила до тако ниског нивоа да се мора учинити све што је могуће како би се покренула инфлација до планираних оквира и оживјела европска економија - изјавио је предсједник ЕЦБ-а Марио Драги.

Готово шест година након избијања финансијске кризе из 2008. године, која је уздрмала свјетску економију, европској економији пријети - дефлација. Инфлација у еврозони се спустила на најнижи ниво у посљедњих пет година. Гувернерима централних банака је лакше да обуздају инфлацију, него што је случај са дефлацијом. Када цијене расту превише брзо, они подижу каматне стопе, затим их повлаче када економија успорава. Теже је пронаћи прави лијек за дефлацију у ситуацији кад су каматне стопе у већини европских земаља близу нуле.

Аналитичари истичу да програм који тренутно спроводи ЕЦБ, а који је претходно покренуо америчку и јапанску економију, може имати опасне споредне ефекте и упозоравају да штампање новца, који се упумпава у акције и обвезнице на тржиштима, може створити ефекат надуваног балона који је већ виђен у различитим економијама свијета.

Најава интервенције изазвала је, међутим, нагли скок европских берзанских индекса. (Тањуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана