ЕЦБ добила већа овлаштења

Aгенције
ЕЦБ добила већа овлаштења

Луксембург - Министри финансија земаља ЕУ договорили су се данас да Европска централна банка /ЕЦБ/ добије надлежност да врши надзор над банкарским сектором еврозоне, саопштено је са састанка у Луксембургу.

Званичници су рекли да се Њемачка противи приједлогу о рјешавању проблема посусталих банака, што је друга фаза у изградњи банкарске уније.


Министри су дали завршно одбрење да ЕЦБ добије улогу регулатора, више од годину дана након што је идеја први пут предочена.

Британија се раније противила овом приједлогу због бојазни да ће ова измјена угрозити статус Лондона као финансијског центра, али је сада повукла примједбе.

„Написали смо регулаторну историју. Ово је огроман корак и почетак нове ере у вршењу надзора над банкама у еврозони", изјавио је Мишел Барније, комесар ЕУ који је саставио нацрт о регулаторној улози ЕЦБ.

Њемачка је стопирала расправу о оснивању фонда за спасавање банака које западну у финансијске проблеме.

Њемачки званичниици страхују да би, у случају оснивања заједничког фонда, њихови порески обвезници почели да плаћају спасавање банака које се нађу на ивици пропасти у другим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана