ЕБРД улаже око милијарду марака

Агенције
ЕБРД улаже око милијарду марака

Бањалука - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) могла би у наредне три до четири године за БиХ обезбиједити око 500 до 600 милиона евра или оквирно од 100 до 200 милиона евра на годишњем нивоу, казао је у петак директор Канцеларије ЕБРД-а за БиХ Либор Кркошка.

Он је, послије презентације извјештаја ЕБРД-а о транзицији за прошлу годину, нагласио да је у усвојеним стратегијама ове банке у БиХ акценат стављен на извозно оријентисане области, а нарочито на оне у којима је заступљена иновација.

- Подручје западног Балкана је једно од врло интересантних за ЕБРД, у које би ова банка жељела да пласира више инвестиција - истакао је Кркошка.

Он је рекао да је у прошлој години ЕБРД уложио у БиХ више од 200 милиона евра у 18 различитих пројеката, од чега су три четвртине новца отишле у приватни сектор, што је подстакло запошљавање.

- Прошла година је била успјешна у погледу реализације тих инвестиција - истакао је Кркошка и додао да око 14 одсто одобреног износа још није имплементирано.

Замјеник директора ЕБРД-а за стратегије и политику Питер Санфеј рекао је да се, према предвиђањима ове банке, у овој години очекује раст бруто домаћег производа (БДП-а) у БиХ од око 1,8 одсто.

- У наредном периоду би могло доћи до већег раста БДП-а, што зависи од повољног развоја у окружењу и веће инклузије БиХ у то окружење - рекао је Санфеј.

Говорећи о извјештају, он је нагласио да је у њему разматрано какву су улогу одиграле економске институције, те колико је био битан развој људског капитала и привредне инклузије.

Транзиција

Санфеј је нагласио да је у неким областима БиХ "заглављена" у транзицији, а да се, с друге стране, могао видјети и одређени напредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана