ЕБРД: О избору новог предсједника

Агенције
ЕБРД: О избору новог предсједника

Лондон - Годишњи састанак Европске банке за обнову и развој који почиње данас у Лондону, биће посвећен избору предсједника те финансијске институције, а један од петорице кандидата за ту функцију је бивши министар финансија Србије Божидар Ђелић, преносе агенције.

Осим Ђелића, кандидати за предсједника ЕБРД-а су Сума Чакрабартија кога је предложила Велика Британија, Француз Филип де Фонтен Вив, бивши пољски премијер Јан Бјелецки и актуелни предсједник ове финансијске институције Нијемац Томас Миров.

Први пут од оснивања ЕБРД-а, акционари ће морати да бирају предсједника међу више кандидата, с обзиром да министри финансија ЕУ нису успјели да се договоре о јединственом кандидату.

У средишту дискусије наћи ће се и питање шта може бити учињено да би се отклонили ризици даљег ширења кризе еврозоне. Акционари ће морати да размотре шта је потребно учинити да би се очувала стабилност ЕБРД-а.

На годишњој скупштини 65 акционара ЕБРД-а требало би да одобре инвестиције од милијарду долара за ширење на арапски регион.

Послије година инвестиција у предузећа у приватном сектору широм претежно бивших комунистичких земаља у Европи и централној Азији, попут Мађарске, Казахстана и Русије, ЕБРД се послије немира у арапском свијету сада фокусирао на Египат, Мароко, Тунис и Јордан.

ЕБРД је формирана са циљем да помогне бившим комунистичким земљама у процесу транзиције ка тржишној економији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана