ЕБРД даје 4,6 милијарди динара Комерцијалној банци

Глас Српске
ЕБРД даје 4,6 милијарди динара Комерцијалној банци

ЛОНДОН - Одбор директора Европска банке за обнову и развој (ЕБРД) одобрио је 4,6 милијарди динара за докапитализацију Комерцијалне банке из Београда, јавиле су агенције.

ЕБРД је објавио да ће у докапитализацији од укупно 11,4 милијарди динара учествовати и Међународна финансијска корпорација (IFC), њемачки инвестициони фонд "DEG" и шведски фонд за инвестиције у земље у развоју.

Повећање капитала обавиће се емисијом преференцијалних акција без права гласа које ће моћи да се претворе у обичне акције са правом гласа од 1. јануара 2013. године.

Сврха докапитализације, наводе из ЕБРД-а, је да се у вријеме кризе ојача системски значајна банка у Србији, да се Комерцијалној банци омогући повећање капитала у банкама-ћеркама у Црној Гори и БиХ, те да се настави кредитирање привреде.

Комерцијална банка Београд је друга по снази банка на српском тржишту, која има више од 900.000 клијената и преко 1,2 милиона отворених рачуна.

Према подацима са Београдске берзе, држава има 42,59 одсто капитала Комерцијалне банке, а посредно, преко фирми у власништву, посједује више од 50 процената акција. Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) је власник 25 одсто акција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана