Џонсон и Џонсон водећа корпорација

Глас Српске
Џонсон и Џонсон водећа корпорација

ЊУЈОРК - Гигант фармацеутске и индустрије производа за личну хигијену компанија "Џонсон и Џонсон", другу се годину заредом нашла на врху годишњег пописа водећих глобалних корпорација.

Истовремено, "Џенерал електрик" склизнуо је далеко испод петог мјеста на којем се налазио протеклих пет година, преносе агенције. Ту листу, већ пету годину заредом, саставља финансијски седмичник "Баронс", на основу оцјене финансијских стручњака сто највећих корпорација у свијету.

Компанија "Беркшир хетевеј" Ворена Бафета налази се на другом мјесту, а слиједе је "Проктор и Гамбл", "Епл" и "Вол март трговине".

Финансијски стручњаци истичу да су највише поштовања у 2009. години задобиле компаније које одликују снажан менаџмент, чврста пословна стратегија, конкурентност, етичке пословне праксе те раст прихода и добити.

"Џенерал", Johnson & Johnson најреспектабилнија компаниа на који је 2005. године био први на листи, 2006. године други, а 2007. године пети, сада се спустио далеко ниже, на 43. мјесто пописа најреспектабилнијих глобалних корпорација који је "Баронс" објавио јуче.

"Баронс" истиче да је "Џенералова" репутација компаније са снажном зарадом поткопана неиспуњеним прошлогодишњим очекивањима.

- Да би повратио поштовање улагача, као и сопствену финансијску чврстоћу, "Џенерал" мора снизити дивиденде и организовано смањити дио пословања "Џенерал капитала" - рекао је један од стручњака обухваћених испитивањем.

Док је "Џенерал" потонуо, ланац брзе прехране "Мекдоналдс" се опоравио. Након што је прошле године потпуно испао с листе, ове се године поновно појавио, и то на седмом мјесту.

"Гугл" је с прошлогодишњег шестог склизнуо на овогодишње 26. мјесто, што се приписује паду цијене његових дионица за око трећину.

Банке

Финансијске су компаније, након снажних губитака и изгубљеног повјерења улагача, такође склизнуле. Тако се Банка Aмерика спустила на 98. с 82. мјеста, а "HSBC холдинг" на 63. с 48. мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана