Џон Липски - Развијене земље да стегну каиш

Глас Српске
Џон Липски - Развијене земље да стегну каиш

ПЕКИНГ - Развијене земље са високим буџетским дефицитима већ морају да почну да припремају јавно мњење за "стезање каиша", које би требало да почне идуће године, оцијенио је други човјек Међународног монетарног фонда (ММФ) Џон Липски, пренио је Танјуг.

Он сматра да консолидација буџета захтијева пуне и свеобухватне мјере штедње, чији саставни дио мора да буде реформа издашних здравствених и пензијских система и повећање пореских прихода.

- Рјешење тих фискалних проблема је приоритет у краткорочном периоду. Сумње у одрживост буџета могу да наруше  повјерење у оживљавање привреде било које земље, па и оних веома развијених - казао је Липски на конференцији "Кинески развојни форум".

Владе, истиче, морају да почну са консолидацијом буџета већ идуће године, а политичари би требало да почну да објашњавају грађанима да је пооштравање буџетске политике неизбјежан предуслов за здраву привреду.

- Могуће је да ће већина развијених економија задржати фискалне стимулације и у овој години, али би у 2011. требало да почне фискална консолидација - тврди Липски.

Према оцјени ММФ-а, дуг групе седам најразвијенијих земаља свијета Г7 2014. године достићи ће 110 одсто вриједности њихових бруто друштвених производа (БДП), при чему је тај однос 2007. године био 75 процената.

Најбогатије државе се тако налазе на нивоу задужености незабиљеженом још од почетка педесетих година прошлог вијека, односно од времена послијератне обнове.

- Да би се до 2030. године вратили просјечни износи јавног дуга у односу на БДП на преткризни ниво од 60 процената, то би захтијевало да земље до 2020. године достижу у просјеку основни структурални салдо, односно биланс без урачунавања отплате кредита, на нивоу од четири процента БДП-а - објаснио је Липски.

Рејтинг

Међународне агенције за рејтинге недавно су смањиле кредитни рејтинг Грчке, при чему су остале богате земље, бар за сада, остале безбједне. Експерти, ипак, са узнемиреношћу прате ситуацију у Португалији, Шпанији, Италији, Великој Британији и СAД, које имају све више проблема са пуњењем буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана