Џомбић отворио Међународни сајам пољопривреде “Итерагро 2012” ФОТО

Агенције
Џомбић отворио Међународни сајам пољопривреде “Итерагро 2012” ФОТО

Бијељина - Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић поручио је данас у Бијељини да је Семберија засигурно највећи пољопривредни потенцијал Српске и да одржавање сајма “Интерагро 2012” у овом граду тиме има и већи значај, преносе агенције.

Отварајући 11. Међународни сајам пољопривреде “Итерагро 2012”, Џомбић је нагласио да је Влада Српске то препознала кроз своје активности и кроз значајна стратешка документа, као и кроз издвајања и субвенције које даје на годишњем нивоу.

- Више од 20 одсто свих субвенција које дајемо за пољопривредну производњу иде на подручје града Бијељина, односно за Семберију, јер то Семберија заслужује - рекао је Џомбић, додавши да ће Влада Српске те активности наставити и убудуће.

Премијер Српске подсјетио је да је пољопривреда једна од компаративних предности Српске, а да један од стратешких праваца Републике јесте управо пољопривреда и производња хране.

- Требају нам нове технологије које ће омогућити већу производњу и конкурентност, не само на домаћем, већ и на иностраном тржишту. Треба нам улагање у инфраструктуру и бољи однос са јединицом локалне управе, каи и синхронизација у улагању средстава како би Семберија, а тиме и Република Српска, имала на крају користи - рекао је Џомбић.

Он је напоменуо да је развој пољопривреде изузетно битан, будући да је процјена међународне стручне јавности да би свијет за 20 година могао остати без хране.

- Зато је битно да учинимо све што је у нашој могућности да оспособимо и створимо нови амбијент за пољопривредне произвођаче - рекао је Џомбић, подсјећајући да су претходне три године биле тешке за пољопривреду и оставиле велике посљедице на пољопривредну производњу.

Он је подсјетио да је Влада Српске увојила низ краткорочних мјера на приједлог Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, а које су претходно усаглашене са удружењима пољопривредних произвођача.

Џомбић је констатовао да је Влада Српске свјесна да је потребно још више и зато ради на стратешким правцима и пројектима.

- Ријеч је о инфраструктурним пројектима за шта је ресорно министарство ове године покренуло два стратешка пројекта који треба да се раде неколико наредних година – систем одбране од поплава и иригациони систем - рекао је Џомбић, поздрављајући присутне и отварајући “Интерагро 2012”.

Бројним посјетиоцима сајма, излагачима и пољопривредним произвођачима обратили су се и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Миловановић, вршилац дужности градоначелника Бијељине Мићо Мићић и Миладин Гаврић, директор предузећа “Град”, које је организатор сајма.

Традиционални пољопривредни сајам “Интерагро 2012”, који се одржава на Агротржном центру “Кнез Иво од Семберије”, окупио је око 140 излагача из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Италије, Аустрије и Чешке.

На око 5.000 метара квадратних, 2.000 отвореног и 3.000 затвореног простора, своје производе, робу различитог поријекла, изложили су домаћи и страни излагачи - од прехрамбених производа, меда и производа од меда, па до сјеменске робе, средстава за заштиту биља, сточне хране и адитива.

Сајам, који у Бијељини траје четири дана, обухватиће квалитетан програм пратећих активности - научно-стручна савјетовања и јавне трибине о актуелним темама из области пољопривреде, док ће бити организовани и привредни сусрети и комерцијалне презентације.

Другог дана сајма, који је резервисан за сточарство, биће одржана изложба стоке, а за најбоље узгајиваче предвиђене су вриједне награде.

На сајму је предвиђен и дан задругарства, ратарства и повртарства у оквиру кога ће бити одржана предавања “Задругарство у свијету и код нас”, “Програми развоја задругарства у Републици Српској”, “Црвенило кукуруза” и “Савремени трендови у повртарству”.

Додјелом награда и признања најуспјешнијим излагачима, те извлачењем награда за посјетиоце сајам ће бити затворен 22. септембра.
Покровитељи Сајма су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Административна служба града Бијељина, а генерални спонзор “Бобар група”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана