Џенерал моторс се припрема за брзи хируршки банкрот

Глас Српске
Џенерал моторс се припрема за брзи хируршки банкрот

ВAШИНГТОН - Aмеричко министарство финансија затражило је од "Џенерал моторса", највећег домаћег произвођача аутомобила, да до 1. јуна обави све неопходне припреме за евентуално подношење захтјева за судску заштиту од банкрота, иако посрнула гигантска ауто-компанија тврди да може да изађе из кризе властитим снагама, пише "Њујорк тајмс".

Лист тврди, позивајући се на појединце "који имају сазнања о плановима" да су такве инструкције прослиједили чланови радне групе предсједника СAД Барака Обаме, задужене за оздрављење домаће ауто-индустрије, послије разговора са представницима "Џенерал моторса" у Детроиту и Вашингтону.
Разговори одржани прошлог викенда, како се очекује, биће настављени ове седмице. "Њујорк тајмс" пише да је циљ радне групе да припреми "Џенерал моторс" за брз "хируршки банкрот".
"Џенерал моторс" је већ до сада добио 13,4 милијарде долара помоћи из федералног буџета, док директори компаније инсистирају да никако не би требало угрозити имиџ компаније увођењем стечајног поступка.

Припреме за неку врсту контролисаног банкрота неопходне су да би се омогућило да компанија постигне договор са власницима обвезница о размјени око 28 милијарди долара дуга у акције "Џенерал моторса" , као и са Уједињеним синдикатом запослених у ауто-индустрији који не желе да пристану на концесије без одговарајућег жртвовања самих власника дионица, истиче лист. "Џенерал моторс" опстаје у животу и може да послује једино захваљујући хитној помоћи добијеној од америчке владе, која сада захтијева од компаније да, прије добијања новог пакета помоћи, мора да смањи трошкове и дугове.

Бијела кућа је основала посебну радну групу која је "Џенерал моторсу" дала 60 дана да припреми нови план реструктурисања и да одлучи да ли тај програм може одржати у животу некада највећег произвођача аутомобила на свијету.

И судбина другог великог америчког произвођача аутомобила "Крајслера", такође, је неизвјесна.

План

"Тајмс" пише да је у оптицају план по којем би се основала нова компанија која би купила "здраве дијелове" "Џенерал моторса", након што се поднесе захтјев за судску заштиту од повјерилаца. Мање пожељна имовина и послови "Џенерал моторса", укључујући нежељене робне марке, фабрике и фондове за здравствено осигурање, по том сценарију остали би у старој компанији, која би касније за неколико година била ликвидирана, истиче лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана