Џенерал моторс најавило распродају некретнина

Глас Српске
Џенерал моторс најавило распродају некретнина

СПРИНГ ХИЛ - Aмерички аутогигант "Џенерал моторс", коме пријети банкрот, најавио да ће ускоро започети распродају својих некретнина у Европи и СAД да би и на тај начин поправио незавидну финансијску ситуацију.

Руководство "Џенерал моторса" је саопштило, а како преноси лондонски пословни дневник "Фајненшел тајмс", да ће већ у децембру продати дио својих пословних зграда у Европи чија вриједност се процјењује на око 200 милиона евра, или 257 милиона долара.

"Џенерал моторс" такође намјерава да ускоро прода, путем аукцијске понуде, своју велељепну управну зграду у Детроиту, чија вриједност је раније процијењена на око 500 милиона долара.

Цијене некретнина су, међутим, у СAД током минулих годину и по дана, усљед краха стамбеног тржишта, опале око 25 одсто па би "Џенерал моторс" продајом своје управне зграде вјероватно могао да добије осјетно скромнију суму од реалне вриједности тог здања.

Челници "Џенерал моторса" су раније овог мјесеца затражили хитну помоћ од федералне владе у Вашингтону за њихову и преостале двије велике аутомобилске компаније у СAД - "Форд" и "Крајслер" - у вриједности од 50 милијарди долара.

Генерални директор "Џенерал моторса" Рик Вагонер је прије двије недјеље у америчком Конгресу изјавио да ће његова компанија, уколико одмах не добије владину финансијску помоћ, вјероватно објавити банкрот почетком идуће године.

Вагонер тврди да би банкрот "Џенерал моторс" могао да кошта прву свјетску привредну силу губитка око два и по милиона радних мјеста.

Опала продаја

Продаја аутомобила у СAД је опала 21 одсто у трећем кварталу и 45 процената у октобру, а такав тренд је настављен и у новембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана