Џенерал моторс изашао из банктора

Глас Српске
Џенерал моторс изашао из банктора

ЊУЈОРК/ДЕТРОИТ- Продаја најбољег дијела послова и имовине презадуженог "Џенерал моторса" (GM) новој компанији која ће бити у већинском власништву америчке владе биће окончана ускоро, а према неким најавама то је могло да се деси и у току петка, преносе агенције, позивајући се на изјаве Министарства финансија.

Посрнули амерички ауто-гигант ће продајом кључних профитабилних дијелова компаније новој фирми истовремено обезбиједити брз излаз из банкрота, истиче економска агенција Блумберг.

Васкрснуће "Новог GM" десиће се непуних мјесец и по дана након што је управа некада највећег произвођача аутомобила на свијету 1. јуна затражила судску заштиту од повјерилаца и тако избјегла банкрот, преноси Танјуг.

"Нови GM" задржаће четири робне марке - "шевролет", "кадилак", "бјуик" и "GMC" - и имаће и мањи број запослених и дилера. Читав тај посао реорганизације требало би да се заврши у 2010. години. 
У складу са приједлозима специјалне радне групе, коју је формирала администрација предсједника СAД Барака Обаме, спас за GM и "Крајслер" потражен је у рјешењу да се ставе под владину контролу, како би се што  прије окончао процес реструктурисања два ауто-гиганта.

"Крајслер", други ауто-великан из Детроита, затражио је крајем априла судску заштиту од банкрота и за око 40 дана успио да прода дио имовине групи инвеститора, с италијанским "Фијатом" на челу.

"Нови GM" биће 60,8 одсто у власништву владе, 17,5 ће држати Уједињени синдикат запослених у ауто-индустрији, 11,7 процената владе Канаде и Онтарија, а десет одсто ће посједовати кредитори.    

Пребацивање послова и имовине у нову компанију омогућава GM да се ријеши готово половине његових америчких робних марки, да додатно укине 6.000 радних мјеста у СAД и да затвори или испразни 16 фабрика, што у земљи што у иностранству. 

Жалба

Стечајни суд је у четвртак дефинитивно одбацио жалбу једног броја акционара који су тврдили да ће бити оштећени ако се спроведе владин програм оздрављења GM. Најновијом одлуком суда, међутим, створени су сви услови да се читав процес продаје имовине компаније обави у најкраћем року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана