Џенерал и Крајзлер на корак до колапса

Глас Српске
Џенерал и Крајзлер на корак до колапса

ВAШИНГТОН - Aмерички Сенат није усвојио финансијски пакет од 14 милијарди долара за спас три велика произвођача аутомобила из Детроита - "Форда", "Крајзлера" и "Џенерал моторса", јавиле су агенције.

Највећи свјетски произвођач аутомобила, "Џенерал моторс" и трећи по величини у СAД "Крајзлер", кажу да им је остало
неколико недјеља до колапса. "Форд" каже да му помоћ државе
није потребна у овом часу, али је и његово преживљавање далеко од сигурног.

Пажња се сада усмјерава на Министарство финансија и могућност да се искористе средства из фонда од 700 милијарди долара који је Конгрес одобрио за пружање помоћи банкама и Волстриту.

- Ово ће бити веома лош Божић за много људи, имајући у виду оно што се овдје вечерас дешава - рекао је лидер сенатске већине Хери Рид у обраћању својим колегама прије гласања.
Званичник Министарства финансија одбио је да коментарише гласање у Сенату и рекао да је сада на Бијелој кући да реагује.

Портпарол Бијеле куће Тони Фрато изјавио је да ће администрација предсједника Џорџа Буша процијенити све опције и додао да је предложени закон представљао "најбољу опцију за избјегавање банкрота и гаранцију да ће новац отићи само фирмама чији су власници спремни да донесу тешке одлуке ради опстанка".

Тржишта широм свијета пала су за више од три одсто послије вијести о гласању у америчком Сенату, а барел нафте појефтинио је за више од два долара и спустио се на границу од 45 долара.

Лондонски FTSE индекс био је у минусу више од два, франкфуртски DAX индекс више од три, а париски CAC индекс више од четири одсто. Снажно су пале цијене дионице на азијским берзама, као и на Волстриту.

Snažan pad europskih indeksaПод највећим су притиском дионице у аутомобилском сектору.

На Франкфуртској бурзи цијена дионица "Џенерал моторса" потонула је готово 48, а "Форда" више од 30 одсто.

Гласање

У гласању у Сенату недостајало је само неколико гласова за потребних 60, како би гиганти аутомобилске индустрије добили зајмове од државе и спасили милионе радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана