Џек Николсон за стан СФРЈ даје 20 милиона долара

Глас Српске
Џек Николсон за стан СФРЈ даје 20 милиона долара

ЊУЈОРК - 1Po­zna­ti холивудски глумац Џек Николсон заинтересован је за куповину службеног апартмана бивше СФРЈ на елитној локацији у Њујорку, вриједног чак 20 милиона долара.

Луксузни дуплекс од 215 квадрата на једној од најбољих адреса на Менхетну, Парк авенији 730, празан је већ 19 година јер републике бивше Југославије не могу да се договоре коме да припадне.

Иако власничко право на стан полажу и Хрватска, Словенија, БиХ и Македонија, једино Србија плаћа рачуне празног дуплекса, који износе чак 12.300 долара мјесечно.

Србија је као законски правни насљедник имовине бивше СФРЈ наставила да плаћа одржавање дуплекса како не би изгубила тако вриједну некретнину на елитној локацији.

Очекује се да ће споразум о продаји стана у Парк авенији међу државама сукцесорима бити постигнут ове седмице у Сарајеву.

Лист "Њујорк пост" пише да је стан вриједан 20 милиона долара који се налази у Парк авенији у Њујорку једино заостало питање бивше Југославије у СAД.

Њујоршки лист стан назива колатералном штетом послије распада некад јаке балканске државе.
Југославија је купила стан за 100.000 долара 1975. године. Дуплекс, у којем су некада живјели изасланици при УН, испражњен је 1992. године. Пет република је затражило власништво над станом на суду, који је 1995. одлучио да је по сриједи политичка ствар, а не ствар суда.3

На крају, Србија је ријешила да плаћа рачуне за одржавање, али њеним или дипломатама других држава бивше СФРЈ није дозвољено да живе у стану јер је власништво још неутврђено. Споразум из 2001. који су потписале настале државе формирао је оквире за подјелу имовине Југославије у цијелом свијету, али је стан на Менхетну остао пуст и заборављен.

Након што се изабере посредник и стан коначно прода, Србији ће припасти 39,5 одсто продајне цијене према формули заснованој на привредној снази сваке земље насљеднице.
- Београд ће послије тога кренути у нову битку, ону за поврат два милиона долара колико је плаћено за одржавање стана у посљедњих 19 година, пише "Њујорк пост".

Лоше стање

Стан има 14 просторија, од којих је шест спаваћих соба и четири купатила, а прекрива га прашина и прљавштина стара 19 година.

- Фарба се гули са плафона дневне собе наранџасто-розе боје. Сребрни сервис за ручавање у свечаној трпезарији плаче за полирањем. Кухиња садржи микроталасну пећ величине клима-уређаја, а у шпајзу се још налази тегла мараскино вишње и таи соса - пише њујоршки лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана