Двоструко смањен промет на берзама

Марина Чигоја
Двоструко смањен промет на берзама

БAЊA ЛУКA - Укупан промет на Бањалучкој берзи у прва два мјесеца ове године износио је 6,3 милиона марака и мањи је за више од 50 одсто у односу на исти период лани, док је промет на Сарајевској берзи у истом периоду износио око 18 милиона марака, што је такође двоструко мање у односу на прва два мјесеца прошле године.

На Бањалучкој берзи казали су да је промет у јануару износио око 2,2 милиона марака, што је најмањи мјесечни промет у посљедњих неколико година. 

- Пад вриједности промета у јануару може се објаснити мањим бројем радних дана, док је промет у фебруару износио око 4,1 милиона марака. Укупан промет у прва два мјесеца 2010. године од 6,3 милиона марака, је за 58,56 одсто мањи него у прва два мјесеца 2009. године -  истакли су на Бањалучкој берзи.

Индекс БИРС, додају, у прва два мјесеца изгубио је на вриједности за 5,72 одсто, док је индекс ФИРС смањен за 13,56 процената.

Од акција предузећа, додали су, у јануару и фебруару највише се трговало акцијама "Телекома Српске" у вриједности од око 1,3 милиона марака, док су од акција фондова најтргованије биле акције "Кристал Инвест фонда" са прометом од око 200 хиљада марака.

- Када се ради о обвезницама, највише се трговало обвезницама Републике Српске емитованим по основу ратне штете у укупној вриједности од око 800 хиљада марака. Обвезницама РС емитованим по основу старе девизне штедње трговало се у вриједности од око 180 хиљада марака - рекли су на Бањалучкој берзи.

На Сарајевској берзи кажу да је у прва два мјесеца 2010. године остварен укупан промет од 18,3 милиона марака, док је у истом периоду прошле године, промет износио 33,4 милиона марака.
- У овом периоду највећи промет остварен је акцијама "Каменграда" и то од 2,337 милиона марака, док је на другом мјесту ЗИФ "Биг инвестициона група" са прометом од 2,32 милиона марака, те компанија "Босналијек" са прометом од 2,2 милиона КМ - казали су на Сарајевској берзи.

Инвеститори

На Сарајевској берзи су истакли да је за посљедњих неколико мјесеци карактеристично повећано интересовање великих инвеститора за домаће тржиште капитала.

- Иако је врло незахвално прогнозирати будућа кретања на тржишту капитала, оптимистични смо када се ради о приликама на тржишту у 2010. години. Овоме свакако доприносе и најаве приватизационих продаја путем Берзе, али и даље емисије ентитетских хартија од вриједности - казали су на Сарајевској берзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана