Двојако кршење CEFTA споразума

Глас Српске
Двојако кршење CEFTA споразума

СAРAЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић изјавио је за Срну да би евентуално усвајање закона о заштити домаће производње у БиХ озбиљно нарушило економске односе БиХ са земљама у окружењу и успорило њен пут ка ЕУ.

Он је подсјетио да је овај "спорни" закон предложио посланик Народне странке Радом за бољитак и сувласник Месне индустрије "Лијановићи" Јерко Иванковић-Лијановић.

- БиХ, као и све друге потписнице CEFTA, има право да предузима различите мјере, и то ово министарство као ниједна земља потписница CEFTA никада нису ни спорили, међутим, предвиђена процедура не може бити искључена ни за кога, па ни за нас. У складу са одредбама Споразума, али и релевантним домаћим законодавством, овакав закон фактички је двојако кршење CEFTA споразума - појаснио је Зиројевић.

Предлагач је, каже, смишљено ставио назив "за заштиту домаће производње" из којег би требало произаћи да су сви који су против закона, аутоматски против заштите домаће производње.

Зиројевић подвлачи да поменути приједлог закона предвиђа увођење пуне царине за више од 900 производа, од којих чак за 451 није забиљежен никакав увоз из било које земље свијета, а за 607 обухваћених производа није забиљежен увоз из било које потписнице CEFTA.

- Aко не постоји увоз, како онда може бити угрожена домаћа производња увозом – нагласио је Зиројевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана