Двије седмице без монтаже пунта

Глас Српске
Двије седмице без монтаже пунта

КРAГУЈЕВAЦ - У погонима крагујевачке фабрике аутомобила од понедјељка 10. августа двије седмице неће се склапати "пунто" зато што ће се радити ремонт а и радници иду на колективни годишњи одмор, изјавио је Танјугу генерални директор "Заставе" Зоран Радојевић.

Наглашавајући да ће за то вријеме у фабрици радити једино радници на ремонту опреме, што је и редован и неопходан процес у производњи аутомобила, Радојевић је рекао да су сви остали на одмору.

- У зависности од процеса ремонта и од тога шта ће стићи из "Фијата" од нове опреме, у септембру би требало, како је и раније најављено, да се монтира 200 пунта дневно, што је 80 више него сада - рекао је Радојевић.

Поводом најава у неким медијима да ће се у "Застави" поред "пунта" монтирати и "тополино", Радојевић је рекао "да нема информацију о томе".

Ту најаву специјални савјетник министра економије задужен за "Заставу" Aлександар Љубић оцијенио је у изјави Танјугу као "рекла казала".

 - "Фијат" никада није говорио о моделу, већ само да је реч о аутомобилу A или Б класе који треба, поред "пунта" да се производи у Крагујевцу - изјавио је Љубић који је такође рекао да су и у "Фијату" и у "Застави" сви на колективном годишњем одмору, сем запослених који су задужени за ремонт производних постројења и оних који раде за рашчишћавању фабрике аутомобила у Крагујевцу.

Љубић је додао и  да "Фијат" за сада ради искључиво на томе да у Крагујевцу достигне годишњу производњу од 50.000 "пунта".
Италијански "Фијат" и држава Србија су у септембру прошле године потписали стратешки уговор о заједничком улагању у крагујевачку "Заставу", када је и најављена производња потпуно новог модела A, а потом и Б класе, али нису прецизирани рокови. До данас је у фабрици монтирано више од 7.000 "пунта", а продаја, како тврде надлежни, прати производњу.

Лакирница

И предсједник Самосталног синдиката у Фабрици аутомобила Зоран Михајловић изјавио је Танјугу да су запослени од понедјељка на одмору, али је и додао "да би у ремонту требало да се отклони уско грло у погону Лакирнице али и да се уради гријна инсталација, како радници не би радили у хладним халама".
- Лакирница је уско грло и ако се тај проблем не реши онда неће бити могуће повећати дневну монтажу "пунта" - оцијенио је Михајловић и додао да се сада дневно монтира 120 "пунта".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана