Двије понуде за “Меркатор”

Агенције
Двије понуде за “Меркатор”

Љубљана - Обавезујуће понуде за куповину 53 одсто акција словеначког “Меркатора” предали су само концерн “Aгрокор” и финансијски фонд “МИД Европа партнерс”, пренијели су словеначки медији позивајући се на неслужбене информације.

Рок за предају обавезујућих понуда истекао је у петак, а понуде нису дали фондови CVC Capital и Bain Capital иако су били учесници претходног поступка предаје необавезујућих понуда и прегледа пословања највећег словеначког трговачког ланца, преносе портали.

За сада још нема службених информација, а са приспјелим понудама које су испод очекивања власника данас ће бити упознат Надзорни одбор “Меркатора”.

Према неслужбеним информацијама које преноси “Дело”, “Aгрокор” је своју понуду базирао на тржишној котацији акције “Меркатора” на Љубљанској берзи и она износи око 110 евра, док се “МИД Европа партнерс” одлучио за други приступ, те цијену није навео него понудио само докапитализацију “Меркатора”.

Понуда финансијског фонда више одговара “Меркатору”, а “Aгрокорова” власницима трговачког ланца, међу којима је уз Нову Љубљанску банку (НЛБ) највећи “Пивоварна Лашко” (ПЛ), која мора да се раздужи, а повјериоцима, словеначким банкама, дугује 360 милиона евра.

Љубљански “Дневник” наводи да су приспјеле понуде испод очекивања и да је “Aгрокорова” понуда “понижавајућа”, “неозбиљна” и са нејасном финансијском конструкцијом, јер је предата без банкарских гаранција, уз необавезујуће писмо подршке фондова Blackstone и Ine Equity Partners.

И понуда “Aгрокора” и понуда “МИД Европе”, према неслужбеним информацијама на које се позива тај лист, “битно одступају” од очекивања конзорцијума власника 53 одсто акција “Меркатора”. Зато се “не може искључити да ће они зауставити поступак продаје”, наводи љубљански “Дневник”.

Пословни лист “Фајненс” наводи да би и девети покушај продаје “Меркатора” могао бити заустављен. Стручњаци сумњају да је цијена од око 110 евра за акцију довољно привлачна, па би продаја могла бити прекинута, наводи “Фајненс”.

Власници на потезу

На потезу су власници 53 одсто понуђених акција “Меркатора” који ће морати да одлуче да ли су двије понуде довољно привлачне за наставак преговора са једним или оба потенцијална купца. Састанак Надзорног одбора “Меркатора” најављен је за данас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана