Дужници више неће моћи да варају жиранте

Тања Шикањић
Дужници више неће моћи да варају жиранте

БAЊAЛУКA - Прије закључења уговора о кредиту банка је дужна међусобно да информише корисника и жиранта о њиховој кредитној способности увидом у кредитне регистре, предвиђено је новим Законом о измјенама и допунама закона о банкама РС, који је прошле седмице ступио на снагу.

Неинформисаност жираната о кредитној задужености дужника, како је истакао предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић, највише је допринијела расту броја кредита које су отплатили жиранти.

- Банке нису информисале жиранте о кредитној историји дужника, који су неријетко истовремено узимали по четири кредита у банкама, а које су послије морали да враћају жиранти - истакао је Цвјетковић.

Он је додао да је 80 одсто жираната који су отплатили туђе кредите дошло у ту позицију управо зато што претходно нису били упознати са кредитном способношћу дужника.

- Нико, наравно, не би пристао да буде жирант особи која већ отплаћује неколико кредита, тако да ће нови закон заштитити све кориснике финансијских услуга, којима више неће моћи да се деси да гарантују отплату особама које то нису у могућности већ при закључењу уговора о узимању кредита - истакао је Цвјетковић.       

И у адвокатским канцеларијама су потврдили да је један од највећих проблема, када је у питању коришћење финансијских услуга, отплата кредита од стране жираната.

Aдвокат Предраг Барош је истакао да прије потписивања уговора о јемству становници обавезно треба да буду информисани путем јединственог регистра о кредитној задужености лица у БиХ.

- Многи који су пристали да буду жиранти још увијек мисле да банка прво од дужника треба да покуша да наплати дуг па тек онда од жиранта, што није тачно. Обавеза жиранта је да враћа дуг уколико лице које је добило новац то није у могућности - истакао је Барош.

Сумњиви кредити

Јовица Цвјетковић је истакао да је, према сазнањима Удружења за заштиту жираната, од укупних кредита у БиХ, њих 15 одсто сумњиво одобрено.

- Према нашим сазнањима, један жирант је у просјеку два и по пута био жирант у сумњивом кредиту, а чак 90.000 лица у БиХ је до сада отплатило туђе кредите - истакао је Цвјетковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана