Дужи вијек за ТЕ Угљевик

Ж. К.
Дужи вијек за ТЕ Угљевик

Угљевик - Рудник и термоелектрана "Угљевик" и конзорцијум који чине "Митсубисхи Хитацхи Поњер Сџстемс" и "Рудис" Трбовље потписали су јуче уговор за изградњу система одсумпоравања димних гасова вриједан 79,5 милиона евра.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је послије потписивања уговора да је ријеч о једној од највећих инвестиција у РиТЕ "Угљевик" од оснивања овог предузећа.

- Овим ћемо продужити вијек Термоелектране "Угљевик". Пројекат ће бити финансиран путем врло повољног кредита, који је још 2009. године одобрила Народна скупштина РС, а планирано је да буде завршен за 35 мјесеци - казао је Ђокић.

Нагласио је да РС, "Електропривреда РС" и Термоелектрана "Угљевик" реализацијом овог пројекта настављају да испуњавају дио обавеза у погледу поштовања међународних еколошких стандарда који подразумијевају смањење емисије штетних гасова и честица, а посебно сумпора.

- Да нисмо предузели ове мјере, термоелектрана би за неколико година морала бити затворена. На овај начин смо јој продужили живот до завршетка изградње замјенског објекта, јер ће емисија сумпора и натријум-оксида бити смањена за 94 одсто - казао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана