Дужи рок за уплату ПДВ-а побољшава ликвидност привреде

Жељка Кокот
Дужи рок за уплату ПДВ-а побољшава ликвидност привреде

Бањалука - Привредници из Српске годинама захтијевају пролонгирање обавезе плаћања пореза на додату вриједност (ПДВ) за десет дана, али тај проблем који у великој мјери доприноси угрожавању ликвидности фирми и привреде у цјелини није ријешен.

Измјена Закона о ПДВ-у која би омогућила помјерање плаћања ПДВ-а са десетог на двадесети дан у мјесецу, према мишљењу привредника, знатно би побољшала ликвидност јер би добили више времена за наплату потраживања. То би довело и до ланчаног смањења броја фирми са блокираним рачунима, бржег обрта капитала, а на крају и боље наплате пореза којим се пуне буџети. Према важећем закону, привредници су дужни да поднесу пријаву и уплате ПДВ од првог до десетог дана у мјесецу за сваку испоруку, пружену услугу, испостављену фактуру, уплату, дио уплате или царински дуг који је настао приликом увоза робе у претходном мјесецу.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је ријеч о дугогодишњем проблему са којим се привредници суочавају и да је Привредна комора хитно рјешавање овог проблема уврстила и у недавно усвојени програм рада за 2016. годину.

- Залажемо се за измјену Закона о ПДВ-у којом би рок плаћања ПДВ-а био продужен за десет дана. Тиме би привреда била знатно растерећена - каже Благојевић и додаје да је било захтјева да се ПДВ плаћа послије наплате фактуре испостављене за производе или услуге, али да је то прилично нереално и тешко изводљиво.

Осим производних, овај проблем је посебно изражен и код комуналних предузећа која морају испоставити рачун за извршену услугу и платити ПДВ до десетог дана у мјесецу иако је неизвјесно када ће наплатити своја потраживања на основу услуге пружене купцима. Директор бањалучке "Чистоће" Александар Бајић каже да се комунална предузећа залажу за пролонгирање рока плаћања ПДВ-а након наплате фактуре.

- Нама ни помјерање рока плаћања за десет дана не би много значило, јер већина дужника рачуне плаћа тек крајем мјесеца. Нама су још већи проблем ненаплаћени рачуни. Тражимо да нам се омогући поврат ПДВ-а за услуге које смо испоручили и на њих платили порез, а нисмо наплатили потраживање од купца - каже Бајић и додаје да се у таквим случајевима суочавају са додатним трошковима вођења судског поступка.

Члан Удружења економиста РС - СЊОТ Предраг Дудуковић каже да је БиХ заузела прилично ригорозан став о овом питању јер је у великом броју земаља у окружењу привредницима дат дужи рок за уплату ПДВ-а.

- Код нас се роба и услуге углавном продају уз одгођено плаћање у најбољем случају од 15 дана па све до мјесец и дуже. То значи да предузећа требају додатна средства како би држави платила порез на фактуру која још није наплаћена. Пролонгирање рока плаћања ПДВ-а за десет дана обезбиједило би фирмама више времена да сакупе новац од купаца којима су продали робу, чиме би њихова ликвидност била знатно побољшана - истакао је Дудуковић.

Сет захтјева у вези са ПДВ-ом

Привредна комора РС залаже се да током године буде извршена и промјена законске регулативе како би била скраћена процедура за добијање ПДВ броја, редефинисане прекршајне одредбе, прописане новчане казне за прекршаје у распонима, а не у процентима, смањене новчане казне за овлашћено лице које ради за правно лице и подигнут ПДВ праг на 100.000 КМ по узору на рјешења у окружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана