Дужи извоз није за аплауз

Марина Чигоја
Дужи извоз није за аплауз

Сарајево - Иако ће млијечни производи из БиХ умјесто до 1. јануара моћи да се извозе у Хрватску до 30. јуна 2013. године под истим условима као и до сад, домаћи произвођачи сматрају да то није довољно и да су власти требале раније да реагују.

Предсједник Удружења произвођача млијека из РС Милош Радојчић каже да су власти БиХ касно реаговале и да ће због тога посљедице сигурно осјетити произвођачи, посебно мали.

- Питање је да ли ће се и до средине 2013. успјети испунити сви потребни услови, а реално имали смо времена да се то све уради, с обзиром на то да се за улазак Хрватске у ЕУ није сазнало јуче. Није се смио чекати задњи тренутак да би се реаговало. Aко извоз у Хрватску буде доведен у питање, биће доведена у питање и производња - нагласио је Радојчић.

Предсједник Удружења произвођача млијека ФБиХ Мехмед Никшић је истакао да је највећи проблем у томе што подстицаји не стижу до примарних произвођача, а новац неријетко буде усмјерен предузећима која немају везе са производњом.

- Извршна и законодавна власт су срозале произвођаче и не очекују ваљда сада да им аплаудирамо што је продужен овај рок. Ми смо у тешкој ситуацији захваљујући њима, а они причу о овим роковима потенцирају како не би говорили о корупцији и криминалу - огорчен је Никшић.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да је БиХ до сада извозила 42-43 милиона КМ млијечних производа годишње, те да би немогућност извоза у Хрватску негативно утицала на то.

Помоћник министра за спољну трговину БиХ Душан Нешковић истакао је да је на нивоу БиХ усвојено 90 одсто регулативе, која је у складу са стандардима ЕУ, али да је проблем у томе што сада те прописе треба спровести на терену.

- Нашим производима недостају само сертификати који би потврдили квалитет, односно стандарде у ланцу производње, а Министарство ће у наредном периоду покушати да осигура подстицаје за произвођаче који би им помогли у тешким временима - казао је Нешковић.

Маринковић

Директор Сектора за привреду у Спољнотрговинској комори БиХ Здравко Маринковић каже да Хрватска у извозу млијека и млијечних производа из БиХ учествује са 52 до 53 одсто и то тржиште је врло значајно за БиХ.

- Проблем је што је наша граница потпуно отворена и не можемо спријечити увоз из Хрватске и других земаља у БиХ и на такав начин обезбиједити да домаћи произвођачи овдје продају своје млијеко -  рекао је Маринковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана