Дуванске компаније изгубиле милионе

Марина Чигоја
Дуванске компаније изгубиле милионе

Бањалука - Потрошња цигарета у БиХ у прошлој години смањена је за чак 20,6 одсто у односу на 2012, а због сталног пада продаје цигарета бруто зарада дуванских компанија од 2008. године тања је за половину или за 200 милиона КМ.

У Одјељењу за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ наводе да је константно повећање акциза током посљедњих пет година довело до снажног раста малопродајних цијена и смањења потрошње цигарета. Прве двије године од увођења посебне акцизе потрошња цигарета смањивана је по стопи од 4,5 одсто годишње.

- Већ 2011. долази до погоршања трендова, који су настављени и у 2012, да би у прошлој години дошло до драматичног пада потрошње од 20,6 одсто. У односу на 2008. годину опорезована потрошња цигарета је пала за чак 41 одсто - наводи се у извјештају Одјељења за макроекономску анализу.

Према подацима УИО, приходи од акциза на дуван и дуванске прерађевине, послије константног раста посљедњих година, лани су смањени за 31,3 милиона.

Стручни сарадник за пољопривреду и прехрамбену индустрију у Спољнотрговинској комори БиХ Тијана Слагало каже да је порастом малопродајних цијена цигарета дошло до пада њихове потрошње, јер су пушачи почели масовно да прелазе на дуван како би смањили удар на свој џеп.

- Због повећања цијена људи су прије двије године почели да пуше резани дуван јер је његова цијена била нижа. Због смањеног пуњења буџета по основу прихода од акциза на цигарете уводи се намет на резани дуван од 78 марака по килограму, што је отежало пословање и произвођачима резаног дувана у БиХ - нагласила је Слагало и упозорила да би то могло још више да развије црно тржиште резаног дувана.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, којим се уводе специфичне акцизе за резани дуван, односно цигаре и цигарилосе. Акциза на дуван за пушење износиће 78 КМ по килограму.

Расте број пушача

У извјештају Одјељења за макроекономију наводи се да акцизна политика развијених држава има за циљ да повећањем стопа акциза дестимулише потрошњу производа који су штетни по здравље људи и животну околину.

- Међутим, истраживања указују да повећање акциза на цигарете не само да није значајно допринијело смањењу броја пушача у БиХ, већ је регистровано више пушача, а тај тренд је посебно изражен код адолесцената - додаје се у извјештају.

 

Приходи од акциза на дуван и дуванске прерађевине (милиона КМ)

 

Година                                   Износ

2009.                                       449,4

2010.                                       556

2011.                                       716,3

2012.                                       758,4

2013.                                       727,1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана