Дувањари са неизвјесношћу крећу у нову сезону: Отежан пласман кочи производњу

Милијана Латиновић
Дувањари са неизвјесношћу крећу у нову сезону: Отежан пласман кочи производњу

БИЈЕЉИНА - Сјетва дувана у Семберији је почела, а због неизвјесне ситуације на тржишту бразда ће ипак бити краћа него лани, док је смањен и број коопераната са којима се уговара производња.

Потврдили су то за “Глас Српске” у бијељинском предузећу “Дуван”, које је годинама организатор производње ове биљне културе.

- Почела је сјетва у контејнерима да бисмо произвели расад. Сјетвене површине смањујемо за двадесетак одсто у односу на прошлу годину и план је да производњу уговоримо на површини од 220 хектара - рекао је директор овог предузећа Чедо Готовчевић.

Додао је да су били у дилеми због поремећаја на тржишту да ли уопште да уговарају производњу и откуп те да су уочи саме сјетве одлучили да ипак не дигну руке од свега, али да скрате бразду.

- Производњу уговарамо са 90 коопераната, што је за неколико коопераната мање у односу на прошлу сезону - рекао је Готовчевић. Подсјетио је да дуван продају мањим трговцима, јер су домаће фабрике угашене.

- Слаба је потражња, пласман отежан, због чега и смањујемо производњу - рекао је први човјек “Дувана”.

За почетак сјетве припремају се и у Пољопривредној задрузи “Обудовац” из Шамца, а директор Максим Петровић каже за “Глас Српске” да су ових дана одржали састанке Скупштине задругара и донијели одлуку да дуван сију на истој површини као и прошле године.

- Покушаћемо да одржимо производњу дувана “вирџинија” на површини од око 50 хектара. За остале сорте дувана уопште и нема интересовања - рекао је Петровић и нагласио да ће у току ове седмице уговарати производњу са кооперантима.

Након тога, додао је, почеће сјетва расада, која би требало да буде завршена до краја мјесеца, а уколико временски услови дозволе, расађивање дувана на њивама требало би да почне половином маја.

Произвођачи истичу да им на руку не иде ни то што су подстицаји за дуван смањени са 0,37 фенинга по килограму, колико су износили 2019. године, на 0,31 фенинг.

Неизвјесност у производњи и откупу пратила је произвођаче и у прошлој години, а произвођачи из Семберије и Посавине су почетком фебруара прошле године протестовали на улицама и због високих намета Управе за индиректно опорезивање БиХ, због којих су, како тврде, принуђени да смање па и угасе производњу.

Трошкови

Чедо Готовчевић каже да је за производњу дивана на једном хектару потребно око 4.000 марака директних улагања, без дневница.

- Потребно је минимум 150 килограма рода на једном дунуму да бисмо покрили трошкове производње - појаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана