Душанић преваром долази до Метала

Тања Шикањић
Душанић преваром долази до Метала

БAЊAЛУКA - Окружни привредни суд у Бањалуци и стечајни судија Мидхо Вукалић донијели су рјешење о отварању стечајног поступка над имовином предузећа "Метал" а.д. Бањалука, чији предлагач је "Компанија Душанић".

- Отвара се стечајни поступак над имовином предузећа "Метал", а за стечајног управника именује се Милован Вуковић из Лакташа - наводи се у рјешењу Окружног привредног суда, гдје се додаје да се позивају повјериоци да у року од 30 дана пријаве суду своја потраживања. 

Окружни привредни суд је четврти пут разматрао увођење стечаја у "Металу", након што је Виши привредни суд претходне враћао на почетак због утврђених недостатака у првостепеним одлукама.

Предсједник Синдиката и Удружења малих акционара "Метала" Зоран Јањић је рекао да је изненађен одлуком суда, те да су акционари огорчени јер тужба коју су поднијели прије три године против "Компаније Душанић" још увијек није узета у разматрање.

- Суд ни дан-данас те предмете не рјешава, иако је прошло више од три године од када смо поднијели тужбу, у којој смо оспорили дуговања која су настала у предузећу "Метал" куповином камиона од "Компаније Душанић" - истакао је Јањић и додао да акционари нису очекивали да ће суд донијети одлуку о покретању стечаја над "Металом". 

Он је додао да, упркос инсистирању акционара да се путем суда ријеше проблеми фирме које је намјерно створио Петар Душанић, нису наишли на разумијевање надлежних институција.

У рјешењу о стечају се додаје да је предлагач "Компанија Душанић" из Прњавора 2. октобра 2008. године поднијела приједлог за отварање стечајног поступка над "Металом" који, како се наводи у приједлогу, дугује предлагачу 1.558.396 КМ уз затезне и уговорене камате.

Јањић је подсјетио да је Душанић "Метал" задужио фиктивним уговорима, на основу којих је покренуо стечај.

- Петар Душанић је своје старе камионе "Компаније Душанић" по високим цијенама продавао предузећу "Метал", испред којег је потписивао купопродајне уговоре, док је у име "Компаније Душанић" уговор потписала његова супруга Мира Душанић и на тај начин су створили оволике дугове - истакао је Јањић.

Рочиште повјерилаца на којем ће бити испитане пријаве потраживања заказано је за 31. јануар 2012. године.

Судија

Иако су управа и Синдикат бањалучког предузећа "Метал" на посљедњем рочишту тражили изузеће стечајног судије Мидхе Вукалића, наводећи да он свјесно гура предузеће у стечај, њихов захтјев није уважен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана