Душанић кажњен са 400.000 марака

Бране Радуловић
Душанић кажњен са 400.000 марака

Прњавор - Фабрика ланаца "Металка" из Прњавора ни годину послије продаје није почела производњу јер купац, прњаворски бизнисмен Петар Душанић, није створио услове за покретање машина, због чега је кажњен са 400.000 марака.

Рок до којег је Душанић требало да омогући почетак производње истекао је 1. марта, а на његов захтјев пролонгиран је за 60 дана. Ни нову преузету обавезу Душанић није испоштовао, па је активирана одлука из купопродајног уговора којом се купцу изриче казна од 400.000 марака.

- Уговором о куповини Душанић је обавезан да запосли најмање 35 радника, од чега 25 из "Металке", а регулисано је и који период ће задржати ранију дјелатност те фирме. Рокови су пробијени, па смо активирали одредбу према којој се изриче мјера обезбјеђења за дио имовине, вриједна 400.000 марака. Тај износ биће у стечајној маси - рекла је за "Глас Српске" стечајни управник "Металке" Зора Булатовић-Кременовић.

Бивши радници "Металке", њих двадесетак, чекају старт производних погона, надајући се да ће поново заузети своја мјеста за машинама. Радници су јуче разговарали са стечајним управником и изнијели јој много примједби на рачун Душанића.

- Нови власник фабрике позвао ме да радим на једној његовој грађевини, ван фабричког круга, што сам, наравно, одбио јер са грађевином немам ништа, нити желим да будем његов најамник - рекао је један од "металаца".

Прњаворски бизнисмен, који је изостао са састанка иако је био обавијештен о термину, казао је да је казна "обично лупање глупости". Кашњење почетка производње правда недостатком радника, али и наводним пријетњама због чега ће, како је рекао, посла бити и за полицију.

- Радници се нису, послије јавног конкурса објављеног на локалним медијима, јавили да би потписали уговор о радном односу. Све креирају појединци из фирме, који су раније радили у овом предузећу, јер пријете осталим радницима да се не јаве на посао. При том им пријете да ће им побити дјецу и запалити куће уколико пристану да се врате у фирму. Све ћу пријавити полицији па нека се они баве тим пријетњама појединих "доброчинитеља" "Металке" - рекао је Душанић, који није могао прогнозирати када ће производња бити покренута.

Истакао је да ће тражити од бироа у Прњавору листу незапослених металаца, а за оне који одбију посао тражиће да се бришу са њихове евиденције.

Фабрички погони су и даље закључани, а радници који повремено дођу до портирнице, у којој ради чуварска служба, кажу да ће требати још много времена да машине буду у пуној функцији.

Имовина

Прњаворско предузеће "Душанић производња" купило је имовину Фабрике ланаца "Металка", односно фабричке погоне и економију на 26 дунума земљишта прије годину за 1,36 милиона марака. "Металка" је прије продаје била три године у стечају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана