Душан Бајатовић -Градићемо гасовод и у Српској

Глас Српске
Душан Бајатовић -Градићемо гасовод и у Српској

НОВИ СAД - Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да је у плану изградња такозваних гасоводних интерконекција са: Бугарском, Македонијом, Црном Гором, БиХ, Хрватском и Косовом и Метохијом, пренијела је Бета.

- "Србијагас" без обзира на тренутне потешкоће, има финансијске, економске и техничке потенцијале да се укључи у изградњу будућег гасовода у Републици Српској до Бања Луке и то је наш пре свега економски интерес - рекао је он.

Он је на скупу "Јужни ток - могућности и перспективе" у Привредној комори Војводине казао да је Србија током пошле године потрошила 2,3 милијарде кубних метара гаса, а процјене показују да ће у 2010. години потрошња опасти на 1,7 милијарди.

Казао је да је данас учешће српске индустрије у укупној потрошњи гаса у овој години готово преполовљено на 34 одсто.

- Дошли смо у ситуацију да индустрија тренутно троши 34 одсто природног гаса у Србији - рекао је
Бајатовић и оцијенио да би изградња гасовода Јужни ток за Србију могла да представља само транзит, ако домаћа привреда не буде имала потенцијал да прихвати понуђене количине гаса.
Бајатовић је казао да прије изградње Јужног тока мора да се заврши гасификација Србије и да се одреди колике су количине гаса потребне на годишњем нивоу.

Он је нагласио да Јужни ток представља потпуно нове количине гаса за Србију и да би у том смислу на њега требало и гледати, а с обзиром на то да ће траса већим дијелом пратити и Коридор 10, Јужни ток представља изузетни потенцијал и за страна улагања.

Гасне електране

- У плану је да у Србији буду изграђене три до четири гасне електране, што би је довело у позицију регионалног лидера у производњи електричне енергије - рекао Душан Бајатовић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана