Душан Aнтонић: Понудићемо просјечне камате

Марина Чигоја
Душан Aнтонић: Понудићемо просјечне камате

Висина каматних стопа на кредите Aгробанке превасходно ће зависити од услова по којима банка набавља средства за пласмане, те политике подстицаја који се дефинишу за аграр. Каматне стопе биће у висини остварених просечних пасивних и активних каматних стопа у БиХ, с тим што ћемо настојати да оне буду повољније у односу на конкуренцију.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" предсједник Извршног одбора Aгробанке Београд Душан Aнтонић.

* ГЛAС: Када почиње са радом Aгробанка у Бањалуци?

AНТОНИЋ: Скупштина Aгробанке Београд донела је у октобру прошле године одлуку о оснивању Aгробанке Бањалука, чији почетак рада се очекује половином године. У овом периоду обављене су припреме за оснивање Aгробанке у РС. То је подразумевало обезбеђење дозвола регулаторних тела Србије и РС, обезбеђење и уређење пословног простора, као и набавку опреме за обављање делатности, која би омогућила савремено пословање.

* ГЛAС: Који ће бити приоритети банке ?

AНТОНИЋ: Пословни приоритети Aгробанке су активирање регионалних и међународних фондова за интеграције и унапређење привредне сарадње између Србије и БиХ, заједничка улагања и међудржавни аранжмани, позиционирање, развој и унапређење тржишне позиције, као и ширење пословне мреже у РС и БиХ. Стратешко опредељење биће усмерено на континуиран развој и јачање тржишне позиције у циљу побољшања и већег учешћа Aгробанке на банкарском тржишту РС и БиХ, што ће резултирати и прихватљивом профитабилношћу.

* ГЛAС: Под којим условима ће се одобравати кредити?

AНТОНИЋ: Услови кредитирања ће се дефинисати у складу са пословном политиком банке, тржишним условима и потребама клијента, како по рочности кредита тако и у домену цена. Свакако ће се водити рачуна и о цени извора финансирања те тежити да се изнађу ценовни модели који ће бити конкурентни и прилагођени локалном тржишту. С обзиром на то да Aгробанка Београд остварује успешну дугогодишњу сарадњу са значајним прерађивачима пољопривредних производа, као посебну погодност Aгробанка омогућује и успоставља међу својим клијентима пословне везе тако да повезује индивидуалне пољопривредне произвођаче примарне делатности са прерађивачима њихових производа. Укључили смо се и у развој пољопривредне производње појединих региона и општина које своја слободна средства кроз одређене комисионе аранжмане пласирају преко Aгробанке произвођачима према њиховим потребама. Намеравамо да ову праксу пренесемо и у регион Српске и БиХ.

* ГЛAС: Колике ће бити камате ?

AНТОНИЋ: Висина каматних стопа ће превасходно зависити од услова по којима банка набавља средства за пласмане те политике подстицаја који се дефинишу за аграр. Претпостављено је да ће за потребе сагледавања трошкова обезбеђења депозитних средстава, као и прихода по основу камата, каматне стопе бити у висини остварених просечних пасивних и активних каматних стопа у БиХ, с тим што ћемо настојати да оне буду повољније у односу на конкуренцију.

* ГЛAС: Колики значај ће имати рад ове банке, прије свега за пољопривредне произвођаче у РС ?

AНТОНИЋ: Планирано је да Aгробанка Бањалука буде банка универзалног типа, са посебном оријентацијом на пољопривредну делатност, значајно усмерена на пословање са предузећима која су огранци матичних предузећа са територије Србије, великим, средњим и малим предузећима. Имајући у виду потенцијал ових предузећа у РС и БиХ, посебно оних који имају сарадњу са привредним организацијама из Србије, банка ће развијати специфичне производе и услуге како за пољопривредне произвођаче тако и за све категорије клијената.

Филијале

* ГЛAС: Планира ли се отварање филијала и у другим општинама у РС и БиХ ?

AНТОНИЋ: Основно тржиште Aгробанке је простор РС и БиХ. У идућем периоду планирано је отварање организационих делова на простору целе БиХ, односно филијале у Бијељини и Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана