Дугови у привреди 25 милијарди КМ

Марина Чигоја
Дугови у привреди 25 милијарди КМ

Бањалука - Укупна унутрашња дуговања у привреди БиХ достигла су 25 милијарди марака, процјена је Спољнотрговинске коморе БиХ.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић каже да је ово алармантан податак и узрок хроничне неликвидности која гуши привреду.

- Скоро са сигурношћу се може рећи да би готово половина предузећа у БиХ пословање могла окончати стечајним поступком или ликвидацијом уколико би се стриктно примијенио Закон о стечају - казао је Хасић и додао да држава, као највећи потрошач, дугује огроман новац привредницима.

Хасић је истакао да привредници веома тешко наплаћују потраживања чак и када се одлуче на подношење тужби.

- Судски спорови трају по неколико година тако да је наплата тим путем изузетно мала, јер многе фирме у том периоду одлазе у стечај - казао је Хасић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да ће тачне податке о дуговањима унутар привреде Српске имати након што сва предузећа предају завршне рачуне, али да је очигледно да је проблем неликвидности и даље веома изражен.

- То је један од основних проблема у привреди. Такође изражен је и пад обртног капитала, о чему говори и повећан број блокираних рачуна. Очекујемо да ће се у што скорије вријеме у парламентарној процедури наћи закон о мултилатералној компензацији који ће омогућити пребијање дуговања - казао је Благојевић.

Он је истакао да је неопходно да се што прије донесе и закон о роковима за измирење новачних обавеза између привреде и јавног сектора, али и између самих привредника.

- Смањењем рокова и његовим законским уређењем ријешио би се један дио проблема - нагласио је Благојевић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин истакао је да расту и унутрашња и спољна задужења и да је то веома лош тренд у привреди.

- Та задужења улазе у круг који више неће бити могуће затворити јер ће многа предузећа пасти. Ако је та цифра заиста толика, она говори о тоталној неликвидности привреде - нагласио је Згоњанин.

Према подацима Привредне коморе РС укупна краткорочна потраживања привреде Српске у 2012. износила су 4,3 милијарде КМ и била су већа за 14 одсто у односу на 2011. годину када су била 3,7 милијарди. Обавезе су у 2012. години износиле 14,76 милијарди КМ, што је за 13,35 одсто више него у 2011. години, када су износиле 13,02 милијарди КМ.

Компензација

Хасић је истакао да закон о мултилатералној компензацији не рјешава проблем у потпуности, али да би допринио рјешавању проблема.

- Мултилатерална компензација може бити један од кључних узрока сиве економије, али у овом случају би донекле ријешила проблем и смањила износ потраживања - нагласио је Хасић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана