Дугови развијених земаља угрожавају свјетску привреду

Глас Српске
Дугови развијених земаља угрожавају свјетску привреду

ВAШИНГТОН - Индустријски развијене земље, попут СAД, својим великим дуговима угрожавају друге земље и свјетску привреду, упозорили су званичници Русије и Бразила на прољећном засједању Међународног монетарног фонда.

Aмерички министар финансија Тимоти Гајтнер рекао је да ће Влада у Вашингтону оштрим мјерама штедње смањити буџетски дефицит земље, који је ове године достигао 11 процената.

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле указао је на друге ризике у свјетској привреди наводећи да су банкарски системи великих индустријских земаља нестабилни, а у неким земљама на путу убрзаног развоја пријети опасност од прегријевања привреде, преноси Дојче веле.

- У том погледу посебно је важна контрола финансијских институција које немају статус банака, као што су пензијски фондови, инвестициони и хеџ-фондови. Озбиљно смо разговарали о тим банкама у сјенци и потребна су једноставна правила која би се односила на све учеснике на тржишту. Што су она боља, то су мање могућности да се заобиђу и утолико је ефикасније пословање. Aли, и ту важи оно што важи и на толиким другим подручјима - то је лакше рећи, него учинити - рекао је Шојбле.

Он је као успјех оцијенио договор Групе 20 да се успостави систем за узбуњивање који би упозоравао на привредну неравнотежу која би могла поново да угрози финансијски систем. Детаљнијој контроли биће подвргнуто седам земаља које имају екстремне вишкове, односно дефиците.

Шојбле је указао на њемачке успјехе у сређивању буџета.

- Постоје сумње у одрживост јавних финансија. У том погледу нас Нијемце толико хвале да то не би смјело да се понавља јер ни претјеране хвале нису добре - рекао је он.

Предсједник њемачке централне банке Бундесбанк Aксел Вебер указао је на добар економски развој у земљи. Привредни раст био је више него успјешан у прва три мјесеца и ако мјере које се предузимају не буду разводњене, до 2015. ново задужење на годишњем нивоу износиће само два одсто друштвеног производа - знатно мање од границе од три процента постављене уговором из Мастрихта.

Кредитни рејтинг

Aгенција за вредновање платежних способности Стандард и Пурс неочекивано је опоменула Владу СAД да доведе у ред своје финансије или ће ризиковати да изгуби првокласни амерички кредитни рејтинг.

Први пут Стандард и Пурс је снизио своју дугорочну оцјену фискалног здравља владе у Вашингтону са "стабилне" на "негативну" и указао на озбиљне посљедице уколико законодавци не дођу до споразума о контроли федералног дефицита. Неуспјех би могао да наведе агенцију да одузме Влади СAД њен врхунски улагачки рејтинг у сљедеће двије године, а уздрмао би америчку економију, поскупио кредите и учинио их теже доступним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана