Дугови привреде порасли за 1,9 милијарди КМ

Марина Чигоја
Дугови привреде порасли за 1,9 милијарди КМ

Бањалука - Задуженост привреде Републике Српске у прошлој години повећана је за 1,9 милијарди КМ, односно 17 одсто, саопштено је ово јуче из Привредне коморе РС.

- Добит предузећа лани је смањена за 78 милиона марака или девет одсто, у односу на 2010. годину, док се губитак повећао за 88 милиона КМ или 16 одсто. Смањен и  нето обртни капитал за 3,2 одсто - истиче се у саопштењу издатом послије сједнице Управног одбора ПКРС на којој је разматрана Информација о пословању предузећа и задруга у РС у прошлој години.

Из Привредне коморе упозоравају да је забиљежен и пад запослености и повећање незапослености.

- Ови подаци указују на неопходност предузимања адекватних мјера за побољшање стања у привреди Српске, те је УО ПКРС једногласно закључио да је неопходно хитно одржавање заједничке сједнице Владе РС и УО Привредне коморе - наводи се у саопштењу и додаје да остварени финансијски показатељи пословања привреде у 2011. години имају лошије резултате у односу на 2010. годину.

Предсједник УО Привредне коморе РС Ристо Дабић истакао је да је под хитно потребно зауставити тренд пада индустријске производње, јер је у супротном питање шта ће се догодити до краја године.

- Тражили смо хитну сједницу са Владом РС и пред ту сједницу припремићемо конкретне приједлоге за превазилажење тренутне ситуације - истакао је Дабић.

УО Привредне коморе РС разматрао је јуче и Информацију о привредним кретањима у РС за прва четири мјесеца ове године у којој се наводи да је први пут у посљедњих 10 година, остварена негативна стопа раста индустријске производње од 3,7 одсто.

Осим тога, у овом периоду, остварена је мања стопа извоза, уз, истовремено, раст увоза, што доводи до смањења покривености спољнотрговинске размјене за седам одсто.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да излаз из садашње ситуације треба тражити у подршци привреди.

- У овом моменту је најтеже покренути успавану привреду. Ко је могао да смањи обим активности и да тако опстане на тржишту он је то урадио. Aли сада је питање којим механизмима помоћи активирање способних фирми које функционишу али то раде на ниском нивоу. Први начин за то је анализа макроекономске ситуације и помоћ онима који имају било какву производњу, без које нема напретка. Без тога нема излаза из кризе - истакао је Павловић.

На негативне трендове у привреди РС указују и аналитичари сајта специјализованог за економију “Макроекономија.орг” који истичу да привредна кретања с краја 2011. и првих мјесеци ове године указују на то да је дошло до удара другог кризног таласа на Републику Српску.

На то, како истичу, указује пад индустријске производње, смањење увоза и повећање извоза, као и реално смањење плате за 0,56 одсто, док је индекс потрошачких цијена за 2,3 одсто виши у односу на прва четири мјесеца претходне године.

- С друге стране, ни привредна предвиђања за земље у окружењу и друге значајне спољнотрговинске партнере Српске нису оптимистична, тако да се у догледно вријеме не може рачунати на раст иностране тражње - истичу аналитичари.

Плата никад мања

Савез синдиката  РС упозорава да просјечна плата никада није била мања јер може да покрије само 45,55 одсто производа и услуга укључених у синдикалну потрошачку корпу за четворочлану породицу која у априлу ове године износи 1.793 КМ. Индекс потрошачких цијена у прва четири мјесеца ове године је за 2,3 одсто виши у односу за исти период претходне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана