Дугови гуше мала и средња предузећа

Марина Чигоја
Дугови гуше мала и средња предузећа

БAЊAЛУКA - Највећи проблем малих и средњих предузећа у Републици Српској представљају неликвидност и међусобна дуговања, односно спорост наплате путем судова, рекао је директор Републичке агенције за мала и средња предузећа РС Слободан Марковић.

Да су у пословању ових предузећа присутни негативни трендови показују и подаци Пореске управе РС према којима је број регистрованих предузетника за 11 мјесеци ове године за око 300 мањи него у истом периоду прошле године, док је број одјављених предузетника повећан.

- У овом периоду регистровано је 2.420 предузетника, а у истом периоду 2010. године 2.710 предузетника. С друге стране, број одјављених предузетника износио је 1.770, док их је у истом периоду лани одјављено 1.686 - истичу у ПУРС-у.

За 11 мјесеци ове године регистровано је укупно 1.249 пореских обвезника - правних лица, а у истом периоду 2010. године 1.230, док је одјављено 301 правно лице, а у истом периоду 2010. године 251.

Марковић истиче да је и промијењена пореска политика од ове године негативно утицала на рад малих и средњих предузећа. Он је додао да за сада нема показатеља који указују да је било отпуштања радника у оним предузећима која се не гасе.

- Као прву мјеру послодавци су предузимали редукцију трошкова, а неки су ишли и на смањење плата запосленима. С друге стране, отпуштања је свакако било приликом затварања предузећа, што је посебно изражено код трговаца који су због опште кризе и смањења потрошње затварали радње - казао је Марковић.

Предсједник Aсоцијације самосталних трговинских радњи регије Бањалука Богдан Марјановић каже да је ове године само у Бањалуци затворено око 360 трговина, док је тај број у Бијељини и већи и износи око 500 радњи.

- Највећи проблеми трговаца су нагло продирање великих трговачких центара који нам праве нелојалну конкуренцију. Осим тога повећање стопа пореза и доприноса у многоме је утицало на наше пословање и допринијело затварању радњи - истакао је Марјановић.

Истиче да током фебруара и марта очекују још већи талас затварања продавница, јер су то традиционално мјесеци који су најгори за трговачку дјелатност.

- Свака затворена радња у просјеку отпушта три до четири радника, а радници су отпуштани и одмах послије повећања стопа пореза и доприноса - казао је Марјановић и додао да су плате у овом сектору иначе мање у односу на просјек у РС тако да није било знатнијег смањења, али је било кашњења у исплаћивању. 

ЕУ просјек

Република Српска је у 2010. години имала 25,4 мала и средња предузећа на 1.000 становника, односно око 58,9 одсто просјека ЕУ који износи 39,9 МСП на 1.000 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана