Дугове пребило 1.059 учесника

Жељка Кокот
Дугове пребило 1.059 учесника

Бањалука - Обавезе и потраживања у другој мултилатералној компензацији обављеној у РС пребило је 1.059 од 1.562 пријављена субјекта, али још није познато колики је износ компензованог дуга.

У Бањалучкој берзи, путем које је обављена мултилатерална компензација, истичу да не желе излазити у јавност са преурањеним прелиминарним резултатима колико је пребијено од 973,53 милиона КМ пријављених обавеза јер постоји ризик да би они у великој мјери могли одступати од коначних, чије је објављивање најављено за 23. мај. Истакли су да су учесници мултилатералне компензације путем електронске поште добили прелиминарне извјештаје о компензацији. Учесници могу до 23. маја до 16 часова исправљати прелиминарне извјештаје о компензацији, а након тога ће добити коначне извјештаје.

Привредници су се масовно пријавили за другу мултилатералну компензацију како би покушали да затворе обавезе и наплате нагомилана потраживања која угрожавају њихову, али и ликвидност цјелокупне привреде. Међу фирмама које су се пријавиле за компензацију је и бањалучка "Витаминка", а њен директор Жарко Микић каже да нису у потпуности задовољни износом пребијеног дуга јер се велики број њихових купаца који им дугују новац за испоручену робу није регистровао у систем. "Витаминка" је успјела да пребије дуг за потрошену електричну енергију у износу од око 20.000 КМ и да наплати потраживања у истом износу.

- Ситни пољопривредни произвођачи и мање трговачке радње још радије рјешавају дугове судским путем иако је уложено много напора у организацију мултилатералне компензације. Додатни проблем је и то што су банке дужне да пријаве блокиране рачуне фирми, али оне неријетко по сопственом нахођењу одлучују да ли ће или не пријавити дугове - каже Микић.

Упркос потешкоћама, очекује да ће добар дио дугова бити ишчишћен кроз мултилатералну компензацију, али под условом да сви пријаве обавезе.

- Компензација неће имати пуни ефекат све док сви привредни субјекти не пријаве своја дуговања и потраживања - каже Микић.

С циљем да буде пребијен што већи износ дуга, одређени су и термини додатних компензација и цесија за које се учесници могу пријавити данас до 14 часова.

Учесници из приватног и јавног сектора пребили су у првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације, одржаним у октобру и новембру прошле године, 164,26 милиона КМ дуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана