Дуговања Новотекса десет пута већа од имовине

Ратомир Мијановић
Дуговања Новотекса десет пута већа од имовине

ТРЕБИЊЕ - Укупан износ дуговања текстилног предузећа "Новотекс" из Требиња у стечају је око 60 милиона КМ, док је тржишна вриједност предузећа процијењена на нешто више од шест милиона КМ, истакнуто је у петак на извјештајном рочишту пред Окружним привредним судом у Требињу.

Повјерилац који од "Новотекса" потражује највећи дуг са око 50 милиона КМ, према коначном извјештају је Пореска управа Републике Српске, што је знатно већи износ од онога који је раније обрачунат као дуг према држави.

Вриједност "Новотекса" која је у петак прихваћена на извјештајном рочишту је за око три милиона КМ мања него што су то раније показале финансијске књиге предузећа.

Стечајни управник "Новотекса" Лазар Ђурђевић појаснио је да је у коначном извјештају Пореска управа обрачунала и затезне камате, док је у случају процјене вриједности предузећа у извјештају у обзир узета његова тржишна, а не као раније књиговодствена вриједност.

Ђурђевић каже да се у књиговодственој евиденцији стечајног дужника није водила евиденција везана за износ затезних камата на јавне приходе, с тим, како је рекао, што је Пореска управа то укаматила, тако да ништа није спорно.

- Вриједност од девет милиона КМ је била књиговодствена евиденција и ми смо дужни да у стечајном поступку знамо колика је то реална тржишна вриједност, па смо ангажовали вјештаке који су урадили процјену имовину за коју су утврдили да вриједи 6.077.000 КМ - појаснио је Ђурђевић.

Ђурђевић је рекао да пред некадашњим текстилним гигантом Херцеговине сада постоје само два пута и то ликвидација уз дјелимично намирење повјерилаца, или реорганизација са обновом производње, уколико се за вријеме стечајног поступка јави заинтересовани стратешки партнер.

Он каже да могући стратешки партнер може бити и Влада РС, али за то рјешење одлуку може донијети само Влада.

Текстилно предузеће "Новотекс" има око 760 радника који потражују девет посљедњих плата.

Према првобитним извјештајима, ова фирма је Пореској управи дуговала 21,6 милиона КМ.

Скупштина повјерилаца

Босиљка Уљаревић, која је као предсједник Синдиката некадашњег "Новотекса", изабрана у петак у основану Скупштину повјерилаца, поновила је да ће радници "Новотекса" инсистирати на спашавању предузећа кроз реорганизацију и поновно покретање производње, као једином рјешењу које ће задовољити њихове интересе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана