Дуговања Електропривреде Хрватске све већа

Глас Српске
Дуговања Електропривреде Хрватске све већа

ТРЕБИЊЕ - Дуговања Електропривреде Хрватске по основу преузете енергије из прве фазе система Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ) износе 4.317.953.293 киловат-часа електричне енергије, потврдио је директор ХЕТ-а Марко Митровић.

- И даље сматрамо да ће спорна питања бити ријешена споразумно и да неће бити потребне неке друге мјере - рекао је Митровић и напоменуо да од новембра 1994. године хрватска страна стално преузима "више енергије из прве фазе система него што јој припада", пренијеле су агенције.

Митровић је подсјетио да је уговорима о заједничком улагању, који су некада закључени између ХЕ "Дубровник" и ХЕТ-а, утврђен и начин расподјеле струје, тако да 78 одсто струје припада ХЕТ-у, а 22 одсто Хрватској.

- Оваква расподјела вршена је све до 1. новембра 1994. године, када је хрватска страна нарушила технолошко јединство система, односно један агрегат повезала директно у електроенергетски систем Хрватске, а до тада су оба била повезана у електроенергетски систем Требиње - појаснио је Митровић.
Говорећи о тренутним производним активностима у ХЕТ-у, погонској спремности постројења и инвестиционим улагањима, Митровић је истакао да се све реализује планираном динамиком, а у реконструкцију и модернизацију постројења и опреме улажу знатна средства.

Митровић је подсјетио да је ХЕТ у прошлој години у електроенергетски систем испоручио укупно 927,45 гигават-часова електричне енергије, односно 90,92 одсто електроенергетским билансом предвиђене производње.

- На остварење плана производње првенствено су утицали добра погонска спремност агрегата, која подразумијева добро одржавање објеката, постројења и опреме, затим изузетно високи дотоци у акумулације крајем 2010. године и у јануару 2011. године, а имали смо и изузетно сушан период од краја марта до децембра прошле године - каже Митровић.
Он каже да је за замјену машинске опреме у погону Хидроелектране "Требиње 1", на испоруку опреме и замјену трансформатора и компонената постројења у овом погону, као и за друге неопходне радове уложено око 5.219.339 евра.

Митровић и за ову годину најављује знатне инвестиције у ревитализацију и модернизацију главне опреме на погону ХЕ "Требиње 1", ревитализацију агрегата 2 у погону ХЕ "Дубровник", као и радове на бранама, тунелима и каналима.

ХЕ "Дабар"

Митровић је рекао да су урађени и сви припремни послови на пројекту ХЕ "Дабар", напомињући да је завршена израда експропријационог елабората, да су урађени урбанистичко-технички услови, као и пројекти за приступне путеве.
- Завршена је и израда и ревизија пројекта додатних истражних радова и објављен тендер за избор извођача радова, а у току је израда студије утицаја на животну средину, као и друге неопходне активности за успјешну реализацију пројекта - истакао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана