Дуг Српске порастао, али није драматичан

Глас Српске
Дуг Српске порастао, али није драматичан

БAЊAЛУКA - Укупан јавни дуг Републике Српске у првих шест мјесеци ове године износио је 3,569 милијарди марака и у односу на крај прошле године већи је за 25 милиона марака, показују подаци Министарства финансија Републике Српске.

Укупан дуг Српске у односу на бруто друштвени производ износи 42,97 одсто.

Укупан спољни дуг Српске на крају првог полугодишта 2011. износио је 2,192 милијарде КМ, док је консолидовани унутрашњи дуг износио 1,376 милијарди.

- Унутрашњи дуг РС састоји се од пројектованог унутрашњег дуга у износу од 1,312 милијарди КМ и краткорочног унутрашњег дуга, односно дуга по основу емисије трезорских записа у износу од 64,3 милиона КМ - наводе у Министарству.

Јавни дуг Републике Српске на дан 31. децембар 2010. године износио је 3,544 милијарде марака.

- Од тога је спољни дуг износио 2,196 милиона марака, док је унутрашњи дуг износио 1,347 милиона КМ - нагласили су у Министарству.

Економиста Зоран Павловић рекао је "Гласу Српске" да повећање задужености РС у овом тренутку није велико, али да, без обзира на то, свако ново задуживање представља и додатно оптерећење за становнике РС, који се и без тога не налазе у завидној економској ситуацији.

- У кризним временима постоје само два правила која треба поштовати, а то је да се треба више радити, а мање трошити. Због тога су нова задужења, ако нису у функцији креирања нових радних мјеста, апсолутно недопустива - нагласио је Павловић.

Он је нагласио да се јавни дуг увијек упоређује са БДП-ом, те да је у ситуацији када БДП опада, дуг увијек проблематичан.

- Код нас, на срећу, није такав случај. Република Српска још увијек није високо задужена земља, али чињеница је да великих инвестиционих захвата који се планирају и очекују још нема, а када до њих дође, онда јавни дуг може да постане превелико оптерећење за становнике РС - нагласио је Павловић.

Регион

Укупан јавни дуг Србије на крају јула износио је 13,56 милијарди евра и за седам мјесеци ове године повећан је за 1,4 милијарде евра.

Јавни дуг Црне Горе на крају јула ове године износио је 1,4 милијарде евра, што је 44 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Укупан дуг Хрватске на крају априла износио је око 19,7 милијарди евра, што је за 1,1 милијарду евра односно 6,1 одсто више у поређењу са стањем на крају децембра 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана